Muziek werkt therapeutisch

Geplaatst op: 
Donderdag, 5 oktober, 2017 - 14:24
Even tijd om naar muziek te luisteren? Ontdek Het ReumaLied!
NU te beluisteren en te bekijken op YouTube

ReumaLied, voor alle mensen met een reumatische aandoening - sensibiliseringscampagne

"Muziek heeft een helende kracht. Het geeft de mogelijkheid om mensen voor een paar uur zichzelf even te vergeten", zei Sir Elton John. Inderdaad, muziek kan, net zoals beweging, helpen bij depressie en artritisbeperkingen.

Een onderzoek, uitgevoerd bij de Cleveland Clinic Foundation in Ohio, publiceerde in het Journal of Advanced Nursing dat mensen die een uur per dag naar muziek luisteren minder pijn, depressie en beperking meldden (ongeveer 20 procent) in vergelijking met mensen die niet naar muziek hadden geluisterd. Niet-luisteraars ervoeren eigenlijk een verhoogde pijn.
Bovendien heeft een studie, gepubliceerd in een uitgave van Clinical Rheumatology in maart 2012, gewezen op de therapeutische voordelen van muziek. Bleek dat mensen die luisterden naar muziek tijdens een kniespoeling (lavage) minder pijn, angst en een lager hartritme ondervonden vergeleken met degenen waar geen muziek bij was.

Pijnreactie van de hersenen
Jouw hersenen reageren op de muziek waarnaar je luistert en stimuleert de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het vrijkomen van de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Het genoemde hersengebied is het periaqueductale grijs (PAG) in de middelste hersenen, waar we ons eigen opioïde peptide-systeem hebben (aangeboren pijnstillende systemen).
Het luisteren naar muziek prikkelt de hersenen en het niveau van chemische dopamine van de hersenen verhoogt. Dopamine produceert gevoelens van genot en de substantie P, verantwoordelijk voor het transport van pijnprikkels van de perifere zenuwen naar het centraal zenuwstelsel.

Beeldscans hebben ook aangetoond dat muziek het gebied van de hersenen, genaamd de amygdala, kan stoppen waarvan negatieve emoties, zoals stress, afkomstig zijn. Muziek leidt je van je pijn af, is aangenaam en heeft geen bijwerking: er is geen geldige reden om niet naar muziek te luisteren. Het werkt zelfs als zelfmedicatie, net als diepe ademhaling en ontspanning.

Slow-tempo muziek is goed om pijn te verlichten
Klassieke muziek is effectief gevonden bij het verlichten van pijn van chronische artrose, volgens een onderzoek van de Florida Atlantic University College of Nursing in Boca Raton, Fla. Het leidt de luisteraars af en vermindert de mate van pijn en stress die ze ervaren.

Muziektherapeuten hebben ook een ademhalingpatroon geconstateerd bij het luisteren naar muziek als de hartspieren met de beat van muziek synchroniseren. Als klassieke muziekritmes het gemiddelde hartritme in rust - ongeveer 70 slag per minuut - nabootsen, dan helpen de rustgevende geluiden om snellere hartritmes te verlagen.

Maar niet elk muziekgenre is behulpzaam; snellere composities kunnen je zenuwstelsel echt opwinden. Je pijn kan toenemen bij opzwepende muziek. Terwijl je luistert naar muziek, moet jij je concentreren op je ademhaling en hartslag. Een ontspannen ademhaling wijst op het rustgevende effect van muziek en is gewenst voor het wegebben van stress. En het is ook beter om je eigen playlist op te stellen, omdat compilaties uit de winkel vaak met fellere, swingende nummers worden afgewisseld. Je wilt toch niet dat je hartritme een minuut ontspant, om bij het volgende nummer opnieuw de hoogte in te gaan. Een samenstelling van je eigen, trage favorieten is alles wat je nodig hebt om artritispijn te verlichten.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) onlymyhealth.com, How to use music therapy to relieve arthritis pain