Zalmmoot

Categorie: 

Vintage. De laatste maanden lijkt het wel een nieuw modewoord. Het zijn natuurlijk allemaal leuke spulletjes uit de jaren 60-70. Zelfs de kringwinkels houden vaak een plaatsje vrij voor zulke meubeltjes of dergelijke hebbedingetjes of houden een speciale ‘vintageverkoop’. Voor mij en vele anderen is dit gewoon onze jeugd.
Waar ik me wel kan in vinden zijn de talrijke kookboeken van vroeger met prachtige foto’s. Het zijn vaak schilderijtjes zo mooi en alles tot in de kleinste details afgewerkt.
Wij gaan dat ook eens proberen, lieve mensen, met roze zalm. Toen nog een vis voor feesten nu voor hedendaags gebruik. In het afwerken kruipt meer tijd dan in het klaarmaken.

zalmmootWat hebben we nodig

  • 4 moten roze zalm of een groot staartstuk
  • ½ prei, 1 wortel, 1 ui, een stukje knolselder
  • 1 dl witte wijn
  • water of visbouillon
  • 1 laurierblad, 1 kruidnagel, 1 takje tijm, zout

Hoe maken we het?

  • de groenten schoonmaken, grof snijden en al roerend aanbakken in boter
  • afblussen met de witte wijn
  • de moten zalm op de groenten leggen en het water of visbouillon toevoegen tot de vis voor ¾ onderstaat
  • de kruiden toevoegen
  • afgedekt aan de kook brengen en 5 minuten laten koken
  • de kookpan van het vuur nemen en de vis in het kookvocht volledig laten afkoelen

Afwerken kan volledig naar keuze. Enkele suggesties:

  • op een bedje van sla
  • met lenteuitjes
  • met sprietjes bieslook
  • met platte peterselie
  • met tomatenroosjes
  • met een takje dille
  • wat verkruimelde hardgekookte eitjes

S M A K E L IJ K!

Zalmmoot

Geplaatst op: 
Maandag, 24 juli, 2017 - 20:53