Verslag reis Yerzeke op 5 juni 2008

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Op donderdag 5 juni stonden negenentwintig natte mensen om 7.30u in Mol te wachten om aan een veelbelovende daguitstap te beginnen. De weergoden waren ons niet goed gezind dit jaar en de onheilspellende wolken beloofden niet veel beterschap. “We zullen er maar het beste van maken”, klonk het tijdens de busreis.
Na een rit met, ongelooflijk genoeg, geen files arriveerden we in het al even natte Yerzeke. Daar werden we opgewacht met een lekkere tas koffie en de alom beroemde “bolus”. Deze  lekkere koek met héél véél suiker in een nogal eigenaardige en niet misverstane vorm lokte  hier en daar  grappige reacties uit ! 
Een film toonde ons van a tot z het hele mosselgebeuren waarvoor Yerzeke zo bekend is.  Tijd om alles met eigen ogen te gaan bekijken. Met de bus werden wij naar een bedrijf gebracht waar de mosselen gespoeld, gesorteerd en verpakt worden. Spijtig genoeg was het mosselseizoen nog niet begonnen en wat we zagen beperkte zich tot één enkele band waar een lading “vreemde” mosselen gesorteerd werden. Een rondrit door de mossel- en oestervelden gaf ons een beeld van de enorme omvang van de teelt die hier jaarlijks plaatsvindt.
Een lekker middagmaal (zonder mosselen) deed ons  uitkijken naar het tweede deel van onze reis nl. de wijnmakerij Boon. Dit bedrijf is gespecialiseerd in zwarte bessen en maakt er allerlei dingen van zoals bijvoorbeeld wijn of jam. Met een rondleiding en een film “van bes tot fles” kregen wij een kijk op het hele verwerkingsproces dat de bessen moeten doormaken voor ze in ons glas of op onze boterham belanden. Natuurlijk mochten wij proeven van al dat  lekkers en zeker de wijn werd door verschillende mensen zeer gewaardeerd.
Een afsluitende rondrit met gids door het uniek beschermd cultuurgebied “de Zak van Zuid-Beveland” - bekend om zijn bloemendijken en fruitbomen, oude dijken van typische Zeeuwse dorpjes - liet ons zien hoe de mensen vroeger leefden in kleine gesloten gemeenschappen en  statige boerderijen.
Met een lekker avondmaal achter de kiezen en de gebruikelijke meezingers in de bus liep onze uitstap ten einde.  En hoe kan je de dag nog beter afsluiten: bij onze aankomst scheen de zon !

Greet