Homeopathisch bedrijf betrapt op echte medicijnen in pillen

De US Food and Drug Administration (FDA) heeft het homeopathische farmabedrijf Terra-Medica op de vingers getikt, nadat bleek dat hun 'natuurlijke' remedies échte geneesmiddelen bevatten. Dat meldt Wired UK.

Eén van de teruggeroepen middelen.

Zo'n 56 producten van het bedrijf onder de vorm van druppels, pillen, zalfjes, siropen en zetpillen worden door de FDA onmiddellijk uit de handel gehaald omdat ze mogelijk penicilline of afgeleiden daarvan bevatten. Die zou in de remedies, met namen als Pleo-Ex en Pleo-Fort, bij gisting terechtgekomen zijn.

Die aanwezigheid brengt ernstige risico's met zich mee. Patiënten met een allergie voor penicilline zouden bij inname een hele reeks kwalen kunnen ervaren, van een relatief onschuldige uitslag tot een levensbedreigende anafylactische shock.

"Geen antibiotica"

Dat de producten van Terra-Medica penicilline bevatten, en dus antibiotica, is des te opmerkelijker omdat het bedrijf zich op zijn eigen website op de borst klopt dat zijn remedies "acute en chronische ontstekingen en infecties behandelen zonder het gebruik van traditionele antibiotica".

Homeopathische middelen zijn sterk verdunde substanties, waardoor volgens homeopaten het lichaam zichzelf kan genezen. Er werd nog nooit bewijs gevonden dat de middelen zouden werken, en in 2010 oordeelde het wetenschap- en technologiecomité van het Amerikaanse lagerhuis dat homeopathische middelen niet beter werken dan placebo's. In ons land wees het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) er ook al op dat homeopathie niet werkt, nadat in een studie werd aangetoond dat voor geen van twintig aandoeningen een bewijs kon gevonden worden voor de werking van de middelen.

Bron: www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/

Geplaatst: 2014-04-05