Onkelinx legt keuze op tussen kinesitherapie of osteopathie

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx wil het parlement eind september een koninklijk besluit voorleggen waardoor de kinesisten niet langer ook als osteopaat actief kunnen zijn. Osteopaat of kinesist, "men zal moeten kiezen", zegt ze in de kranten van SudPresse, waar ze de grote lijnen van het KB uit de doeken doet.

Wie osteopathie in de toekomst wil beoefenen, moet houder zijn van een master in osteopathie, bovenop een bachelor in medische wetenschappen, motoriek of kinesitherapie. Daarnaast is de osteopaat ook verplicht om zich bij te scholen. In Franstalig België kan men aan de ULB een opleiding osteopathie volgen, in Vlaanderen zijn er enkel privé-initiatieven.

Volgens cijfers van de beroepsorganisaties zou 83 procent van de aangesloten osteopaten in het bezit zijn van een diploma kinesitherapie. Van de 1.600 osteopaten die in België actief zouden zijn, zijn er 1.200 lid van een beroepsorganisatie.

Osteopathie wordt na homeopathie de tweede van de vier erkende niet-conventionele praktijken die een omkadering krijgt. Het koninklijk besluit moet begin 2014 van kracht worden.

Bron: www.demorgen.be/

Geplaatst: 2013-09-12