Verslag Toer door Vlaanderen Vlaams-Brabant

Onze vierde ‘Toer door Vlaanderen’ ging door op 23 maart 2013 te Vlezenbeek. Dit was tevens het eerste groot infomoment in Vlaams-Brabant dat georganiseerd wordt door de RA-Liga.

We startten de namiddag met 5 minuten vertraging want de opkomst was groot. Voor velen was dit hun eerste infomoment over RA en de meesten waren dan ook goed op tijd.

Huisarts dr. Els Van Lathem was moderator van dienst. Op vraag van RA-patiënte  Linda heeft zij verduidelijkt wat de huisarts voor de RA-patiënt kan betekenen. Deze korte voorstelling kon rekenen op de goedkeuring van de aanwezigen.

De lezing van reumatoloog dr. Ravelingien was boeiend, duidelijk en goed begrijpbaar. Je voelde de inpakt die ze had op de aanwezigen. Ze bracht haar uiteenzetting dan ook met verve.

De reumaverpleegkundige Karin D’Haese was geveld door ziekte, maar is op deskundige wijze vervangen door An Van Boxstael. Daar An ook maatschappelijk werker is nam zij ook dat item voor haar rekening. De voorstelling door de psycholoog was super kort maar hij beloofde dat goed te maken bij het beantwoorden van de vragen.

Linda, RA-patiënte en tevens contactpersoon van Vlaams-Brabant, startte het tweede deel met haar verhaal. Aansluitend konden er vragen gesteld worden aan het panel. De vragen waren talrijk. Het was duidelijk dat hier nog veel nood aan begrijpbare info is, en het werd evenzeer duidelijk dat lotgenotencontact belangrijk is. Linda deelde nog mee wanneer en waar  het volgende praatcafé zou doorgaan en deed een oproep om samen met haar mee de RA-liga verder uit te bouwen in Vlaams-Brabant.

Al de panelleden werden bedankt en mochten  een leuke attentie ontvangen. De aanwezigen kregen ook allemaal een kleine attentie bij het inleveren van het evaluatieformulier.

Hier volgen enkele uitspraken van deelnemers:
‘Het was een grote stap om te komen (bang voor wat ik ging horen), maar ik ben blij dat ik geweest ben, proficiat met het initiatief!'
'Ik ben gekomen om meer info op te nemen en die heb ik gekregen.’
‘Voor een eerste kennismaking was dit zeer nuttig, maar ook het contact met andere RA-patiënten is nuttig.’ 

De werking in Vlaams-Brabant staat nog in de kinderschoenen, maar ze zijn 'goe bezig'. Doe zo verder!
Jeannine, 2013-05-17