41 procent van alle medicijnen voldoet niet aan basisvereisten

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Niet minder dan 41 procent van de medicijnen voldoet niet aan de basisvereisten. Dat blijkt uit een studie van bijna 17.000 medicijnmonsters. De slechte kwaliteit van de geneesmiddelen ondermijnt de strijd tegen ziektes zoals hiv of malaria.
Wetenschappers onderzochten 16.800 medicijnstalen, voornamelijk geneesmiddelen tegen malaria of tuberculose, antibiotica en aidsremmers. Tot 41 procent van de producten beantwoordde niet aan de norm. In totaal werden zeven studies uitgevoerd.

Zeker de kwaliteit van malariamedicijnen was ondermaats, zo toonde het onderzoek aan. Een enorme lading valse en ondermaatse malariageneesmiddelen zou in 2013 naar schatting aan 122.350 Afrikaanse kinderen het leven hebben gekost.

Ook een resem antibiotica voldeed nauwelijks aan de kwaliteitsvoorwaarden, wat een gevaar is voor de volksgezondheid en resistentie in de hand kan werken. De experts zijn het er dan ook over eens dat het illegale circuit een enorm risico vormt voor de strijd tegen deze infectieziekten.

Online

Het onderzoek staat gepubliceerd in 'The American Journal of Tropical Medicine' and Hygiene en bundelt in totaal zeventien artikelen. De onderzoekers probeerden op die manier in kaart te brengen in welke mate de illegale pillenmarkt een concrete dreiging vormt.

"Dit probleem blijft zich globaal verspreiden, wat een nog grotere uitdaging vormt voor alle belanghebbenden", zegt co-auteur Joel Breman, wetenschapper aan het National Institutes of Health's Fogerty International Center. "Die moeten het vaak met beperkte middelen doen. Er moet dringend een betere samenwerking komen tussen politiek, wetenschap, technologie en toezicht. Enkel zo kunnen we de wereldwijde voorraden beveiligen."

De globalisering heeft het volgens de experts nog een pak moeilijker gemaakt om de hele keten nauwkeurig te controleren. Sommige specialisten pleiten dan ook voor een wereldwijd veiligheidsmechanisme, eerder dan dat alle landen apart hun medicijnen zo clean mogelijk proberen te houden.

Voor België maakt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zich nog steeds sterk dat in het reguliere circuit geen namaak circuleert. "Dankzij ons gesloten circuit hebben we nog altijd geen meldingen binnengekregen", zegt woordvoerster Ann Eeckhout. "We hopen dat dit zo blijft."

Wie evenwel zijn medicatie online bestelt, loopt wél risico. Geneesmiddelen die via websites zonder licenties thuis worden geleverd, zijn volgens de WHO in de helft van de gevallen pure rommel.

Bron: http://www.demorgen.be/nieuws/41-procent-van-alle-medicijnen-voldoet-nie...

Geplaatst: 2015/04/22