60 seconden gids voor reumatoïde artritis

Graag één minuutje van je tijd voor een beter inzicht en begrip van de chronische ziekte: reumatoïde artritis

00:00:60

 1. Hallo! Dit ben ik. Het Reumatoïde Artritis-mannetje. Ik ben een superheld die leeft met reumatoïde artritis (RA).  Mijn ziekte zal een leven lang duren, maar het lezen van deze RA-gids duurt maar een minuutje - dat beloof ik. (ik zal zelfs een afteltoestel gebruiken zoals in actiefilms). Kan men een beter begrip voor RA geven in juist 60 seconden? Laten we het proberen!

00:00:55

 

 1. RA is een auto-immuunziekte die chronische infectie van de gewrichten veroorzaakt (en soms ook van de organen).  Een auto-immuunziekte is een ziekte waarbij het immuumsysteem van het lichaam verkeerdelijk gezonde cellen ziet als aanvallende cellen. Het resultaat: het lichaam zendt antilichamen uit om deze gezonde cellen aan te vallen.  (het lijkt alsof The Joker aan het spreken is.....ben je al verward?)

00:00:50

 

 1. Ok! Laat ons voorstellen dat je lichaam Gotham City is. Je immuumsysteem is Batman.  Je gewrichten? Wel, dat zijn kleine bat(vleermuis)signalen.

  Batman - die denkt dat Gotham City wordt aangevallen - gaat altijd naar de batsignalen en valt alles in de omgeving aan. Zo laat hij veel schade achter.  (hij schijnt nooit te beseffen dat deze batsignalen eigenlijk steeds valse alarmen zijn).

00:00:45

 

 1. Met  geen woorden is de fysische pijn te beschrijven die wordt veroorzaakt door RA (alhoewel : dit mentaal beeld komt in de buurt. Een zware vrachtwagen reed over mij, zette zich in achteruit en reed terug over mij!).

  RA pijn is chronisch en is niet iets dat door een aspirientje kan worden verholpen. Deze pijn kan een van de meest kreupelmakende aspecten van leven met RA zijn.

00:00:40

 

 1. De voortdurende aanval op gezonde gewrichten lijdt tot ontstekingen - de gewrichten zwellen. Wanneer gewrichten steeds ontstoken  zijn dan beginnen ze soms rond te bewegen. Dit kan leiden tot misvorming en letsel aan de gewrichten. Dit kan soms permanent zijn.  Veel van de symptomen van RA staan rechtstreeks in verband met dit ontstekingsproces.

00:00:35

 

 1. Gewrichten die steeds ontstoken zijn, geven langere perioden van stijfheid.
  Dit kan soms leiden tot drastische vermindering van sterkte en mobiliteit.
  Een van de meest opvallende symptomen van RA is ochtendstijfheid - en we kunnen het niet verhelpen door een paar druppeltjes olie zoals bij een piepend hek (als dat eens zou kunnen!).

00:00:30

 

 1. Wanneer RA actief is, kan de persoon heel moe worden. Eigenlijk is het nog een niveau hoger dan moe: zware vermoeidheid.  Dit voortdurend gebrek aan energie is een van de meest beperkende aspecten van leven met RA.  Heel vaak moet het niveau van de dagelijkse activiteiten worden verminderd en de periodes van rust en slaap verhoogd.

00:00:25

 

 1. Leven met RA kan vele emotionele uitdagingen met zich meebrengen. Stress en angsten kunnen toenemen. Periodes van depressie, verliezen van hoop en gedachten aan zelfdoding kunnen frequent voorkomen. Omgaan met chronisch ziek zijn is moeilijk. Als je voelt dat jij of iemand waarvan je houdt in de richting van zelfdoding denkt, zoek dan a.u.b. hulp.

00:00:20

 

 1. Er is geen verband tussen RA en leeftijd. Zowel jongeren als ouderen kunnen worden getroffen.  Er bestaat zelfs een jeugdvorm! Veel mensen verwarren RA met osteoartritis (artrose). Maar deze andere vorm van artritis is typisch voor oudere personen. Dus als je iemand een complimentje wil geven over hun jeugdig uiterlijk, doe het dan!  (maar vergeet a.u.b. niet dat niemand te jong is om RA te hebben).

00:00:15

 

 1. Sommige mensen met RA vertonen zichtbare gewrichtsschade of gebruiken hulpmiddelen om te bewegen. Toch is in veel gevallen van RA de ziekte niet zichtbaar. Veel mensen hebben geen zichtbare tekenen van RA.
  Dus daarom, nogmaals, wanneer je iemand wil complimenteren met hun uiterlijk, doe het! (maar vergeet niet dat mensen met RA er niet noodzakelijk ziek uitzien).

00:00:10

 

 1. Alhoewel er momenteel nog geen geneesmiddel is voor RA, zijn er toch verschillende behandelingen mogelijk. Net zoals Superman zijn "Justice League" had, zo heeft de RA gids zijn team RA.

  Een 360 graden aanpak is aanbevolen: reumatoloog, psycholoog, fysische therapeut (specialist fysische geneeskunde), acupuncturist, spirituele gids, holistische genezer, diëtist, chirurg en een masseur.

00:00:05

 

00:00:00

 1. (mijn laatste 5 seconden duren geen half uur zoals in de films)

  Leef met RA: verlies de hoop niet!
  Praat met een vriend, familielid of collega over RA.
  Bezoek een van de vele online steungroepen, forums en blogs die beschikbaar zijn voor mensen met RA en hun hulpverleners.


  Samen kunnen we het bewustzijn van RA doen toenemen - het duurt enkel een minuutje. 


Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron:Tekst (vrije vertaling) RA Guy Foundation, 60-Second Guide to Rheumatoid Arthritis

 

Geplaatst op: 
Donderdag, 14 juli, 2016 - 22:06