Alcohol heeft bizar effect op geneesmiddelen

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De eindejaarsfeesten staan voor de deur. Een glaasje bubbels voor, een wijntje tijdens en een pousse-café nà zorgen voor de gepaste sfeer. Voor wie ook geneesmiddelen neemt, kan dit eindejaarsbacchanaal echter kwalijke gevolgen hebben. Want alcohol en geneesmiddelen samen vormen soms een heel onvoorspelbaar duo.

Alcohol en geneesmiddelen: ze hebben een vreemd effect op elkaar. De meeste mensen die geneesmiddelen nemen, houden er geen rekening mee. Tenzij hun arts het hen expliciet heeft gezegd. Maar de meeste geneesmiddelen ondervinden in hun werking wel degelijk een effect als er ook alcohol bij komt. En dat gebeurt niet alleen als een geneesmiddel sàmen met alcohol wordt ingenomen, maar het kan net zo goed wanneer een geneesmiddel ’s morgens wordt ingenomen en het drankgelag pas ’s avonds plaatsvindt.

Voor de zuinige types onder ons: jawel, sommige geneesmiddelen versterken het effect van alcohol. Het lichaam breekt de alcohol veel minder goed af waardoor het effect ervan sterker wordt. Alle signalen van overdreven alcoholgebruik duiken dus zeer snel op: verminderde coördinatie, een lagere reactiesnelheid, minder concentratie en slaperigheid. Wie daar anders na een glas of vijf last van heeft, ziet die effecten nu na het tweede glaasje al opduiken. Vooral patiënten die bepaalde geneesmiddelen tegen hartaandoeningen en hoge bloeddruk nemen (zoals verapamil) lopen hier een risico.

Maar alcohol heeft ook een effect op de werking van medicatie. Zo werken sommige geneesmiddelen minder als ze in alcohol worden gelardeerd. Het lichaam neemt ze, onder invloed van de alcohol, minder snel op of breekt ze veel sneller af. Ook het omgekeerde is mogelijk: de alcohol kan ook de werking van sommige geneesmiddelen versterken omdat het lichaam ze minder snel afbreekt. Een mooi voorbeeld daarvan is een gecombineerde pijnstiller met paracetamol en codeïne. De alcohol versterkt de slaperigheid die door codeïne wordt veroorzaakt. Maar ook alle vitamine-K-antagonisten (zoals acenocoumarol en fenprocoumon of warfarine) zijn gevaarlijk als ze samen met alcohol worden ingenomen. Alcohol versterkt het antistollingseffect waardoor de patiënt een verhoogd risico op bloedingen loopt.

Désirée De Poot

Bron: www.knack.be/nieuws/gezondheid/

Geplaatst: 2012-12-28