Apothekers promoten Gedeeld Farmaceutisch Dossier

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De apothekersfederatie APB en de vereniging van coöperatieve apotheken OPHACO promoten het Gedeeld Farmaceutisch Dossier. Technologische partner bij het opzetten van deze dienst is Belgacom.

Telkens als de apotheker een geneesmiddel op voorschrift aflevert, slaat hij een aantal gegevens op in een zogenoemd farmaceutisch dossier. Dat is wettelijk verplicht sinds 2009. In het belang van de patiënt mag hij in dat dossier ook bijkomende gegevens opslaan, bijvoorbeeld welke voorschriftvrije geneesmiddelen of voedingssupplementen de patiënt gebruikt of door welke chronische ziekten en allergieën hij of zij wordt geplaagd. Dat kan van belang zijn omdat sommige geneesmiddelen bij gecombineerd gebruik ongewenste neveneffecten hebben.

In het Gedeeld Farmaceutisch Dossier wordt de informatie uit dat dossier gedeeld met alle andere apotheken in België. Tenminste als de patiënt voorafgaandelijk zijn toestemming heeft gegeven. 150.000 mensen hebben dat al gedaan. Hun informatie is daardoor ook beschikbaar als ze bijvoorbeeld niet naar hun vertrouwde apotheek kunnen en toch dringend een medicijn nodig hebben.

De registratie van de gegevens en de raadpleging ervan gebeuren op basis van de modules van het eHealth-platform. Dat moet de vertrouwelijkheid garanderen. Voorlopig is het Gedeeld Farmaceutisch Dossier nog niet in alle apotheken beschikbaar. Een apotheek dient een maandelijkse bijdrage van 10 euro te betalen en zich aan te sluiten bij de vzw Farma Flux. Een op de drie apotheken zou dat gedaan hebben.

De investeringen voor het opzetten van het Gedeeld Farmaceutisch Dossier bedragen naar schatting 2 miljoen euro. Voorlopig betaalt de sector die zelf, maar de beroepsverenigingen hopen wel dat de overheid die kosten op termijn compenseert.

Bron: trends.knack.be/

Geplaatst: 2014-07-02