Artritis van de hand - een overzicht

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Artritis van de hand kan pijnlijk zijn en invloed hebben op de fijne motoriek

Iedereen weet hoe belangrijk normale handfunctie is omdat we er bijna alles mee doen.

Beenderen, gewrichten, spieren, gewrichtsbanden, pezen, zenuwen en bloedvaten werken op een ingewikkelde en harmonieuze manier samen om te zorgen dat de verschillende onderdelen zich op de juiste manier verhouden ten opzichte van coördinatie en kracht, wat ons toelaat de fijne motoriek te verrichten.

Iets over de anatomie van de hand

Er zijn 27 botten in de pols en hand. De 8 kleine botten in de pols worden carpus genoemd. In de palm van de hand verbinden verschillende van deze carpus (of handwortelbeentjes) de 5 middenhandsbeentjes. Elk middenhandsbeen is verbonden met een van de vingers of de duim. De vingerkootjes zijn botten die verder elke vinger en duim vormen (dat wil zeggen, de vingerbotten). Kneukelgewrichten worden gevormd waar de vingerkootjes zich verbinden met de middelhandsbeentjes. Zij worden  metacarpophalangeale gewrichten of MCP gewrichten genoemd. De MCP gewrichten werken als scharniergewrichten om de vingers en duim te kunnen buigen en strekken.
Elke vinger heeft drie vingerkootjes die worden gescheiden door twee gewrichten, de interfalangeale gewrichten (IP-gewrichten). Het IP-gewricht dat het dichtst bij het MCP-gewricht (kneukels) zit staat bekend als het proximale interfalangeale gewricht (PIP gewricht). Het IP-gewricht dat zich het dichtst bij het einde van uw vinger bevindt heet het distale interfalangeale gewricht (DIP-gewricht). De duim heeft één IP gewricht tussen zijn twee vingerkootjes. IP-gewrichten functioneren eveneens als scharniergewrichten om de vingers en duim te buigen en te strekken. (zie Fig. 1)

                                                                                                   

De gewrichten van hand, vingers en duim zijn bedekt met gewrichtskraakbeen dat schokken absorbeert en bewegingswrijving mogelijk maakt. Gewrichtskraakbeen bedekt de uiteinden van de botten die samenkomen om talrijke gewrichten te vormen. Wanneer kraakbeenverlies zich ontwikkelt in de gewrichten van de hand kan dit  aanzienlijke pijn veroorzaken. In eerste instantie kan het symptoom van handpijn vaag zijn. Er kan eerst gedacht worden aan een blessure, maar pijn aan de hand kan ook worden veroorzaakt door ziekte, zoals reumatoïde artritis.

Symptomen van artritis aan de hand

Het eerste teken van artritis aan de hand is meestal pijn die zich uit na intensief gebruik van de hand. Wanneer de artritis vordert kunnen zelfs eenvoudige activiteiten, zoals het openen van een schaar of bedienen van de deurknop, handpijn veroorzaken. Ochtendstijfheid kan meer uitgesproken worden.

Andere symptomen die gepaard gaan met artritis aan de hand kunnen zijn: zwelling, warmte als gevolg van de ontsteking, crepitatie, vingers die hokken en vastraken (trigger vingers), en het verschijnen van cysten of knobbeltjes op de vingers.

Symptomen veroorzaakt door reumatoïde artritis, kunnen nog zijn: stevige knobbeltjes langs de vingers, een zachte bult op de rug van de hand, afwijking in de stand van de vingers uit de richting van de duim (ulnaire deviatie - zie Fig. 2), peesbreuk waardoor een plotseling onvermogen ontstaat om de vingers te buigen of te strekken, en gewrichtsmisvormingen. Soms treedt er gevoelloosheid of tintelingen in de hand op (carpaal tunnelsyndroom) (Lees ook HIER.)

Bron: arthritis.about.com/od/handandfingers/a/Hand-Arthritis-An-Overview

Vertaling en bewerking: Mia, 2013-01-31