FAQ - reumatoloog

Geplaatst op: 
Vrijdag, 22 maart, 2019 - 16:49
Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Heb je zelf een vraag aangaande reumatoïde artritis?
Stuur naar ra@raliga.be.
De vraagsteller blijft volledig anoniem.

Vriendelijk verzoek de vragen te beperken tot reumatoïde artritis.
Consulteer eveneens de verschillende rubrieken in de website of gebruik de 'ZOEK' functie. (webmaster)

 

Opmerking: Gelieve de vragen puur algemeen te houden en niet 'consultatiegericht'!
Dossiergerichte vragen zullen niet worden beantwoord.
 
HIERNA EEN GREEP UIT ONZE UITGEBREIDE VRAGEN-ANTWOORDEN-DATABANK
Vragen/antwoorden kan je raadplegen op ons ledenportaal LidWeb | Medisch - meer dan 170 vragen!

Kan RA dodelijk zijn en waarom?

Op zich is reumatoide artritis niet dodelijk en zeker niet meer met de bestaande behandelingen. Men kan wel belangrijke bijwerkingen doen op de behandeling, doch wanneer deze correct ingenomen wordt en goed gecontroleerd wordt, zijn er theoretisch geen problemen. Vroeger was het verloop van reumatoide artritis veel ernstiger omdat men nog niet over goede behandelingsmethoden beschikte.

Vraag beantwoord in februari 2010 door Dr. Isabelle Peene, reumatoloog AZ Brugge

Top

Vorige week onderging ik bloedonderzoek & RX-foto's met als vraag RA. Nu zijn de uitslagen van beide onderzoeken negatief. Polsen en heupen doen erg veel pijn, vooral met weerswisselingen (vochtig en koud weer). Ook heb ik last van ochtendstijfheid. Bij mijn moeder is 2 jaar geleden RA vastgesteld. Kan het toch zo zijn dat ik misschien beginnende RA heb? En hoe kan je dat alsnog vaststellen?

Theoretisch kan men reumatoide artritis hebben zonder duidelijke reuma in het bloed of afwijkingen op RX. In zo'n geval moet er dan wel zwelling van gewrichten aanwezig zijn. Anderzijds kan beginnende artrose gelijkaardige klachten veroorzaken. Misschien kan een botscan of echografie nog verder uitsluitsel geven?

Vraag beantwoord in december 2009 door Dr. Isabelle Peene, reumatoloog AZ Brugge

Top

Heb meerdere keren een bloedonderzoek gehad voor reuma omdat ik veel last (pijn + ontsteking) had aan verschillende gewrichten. Ben zelfs doorgestuurd naar de reumatoloog. Ook hier kwam niks uit. Dit is zeker 5 jaar geleden. En mijn klachten zijn niet minder maar erger geworden. Krijg knobbels onder mijn vingergewrichten, elebogen, polsen en knieën, en heb vooral 's avonds bij omdraaien of bij de geringste kleine beweging veel pijn, een zeurende en soms niet uit te houden pijn, meestal aan beide kanten van bv. knieën, heupen. Kan er gewoon niet van slapen. Kan dit Reuma zijn?

Vaag verhaal waarbij toch een aantal wat we noemen verdachte details die een herbezoek aan de reumatoloog noodzaken teneine opnieuw te evalueren. Wat toen niet was, kan altijd evolueren.

Vraag beantwoord in oktober 2009 door Dr. Klaas Vandevyvere, reumatoloog, AZ groeninge
 

Top

Ik lees overal dat je zo vroeg mogelijk moet reageren op reuma (RA). Ik heb vandaag het resultaat van mijn bloedonderzoek gekregen en hierop staat: GPT/ALAT +39; RF DOSAGE +28; WAALER ROSE DOSAGE +25. Kan ik nu best contact opnemen met een reumatoloog of is dit nog niet alarmerend? Volgens huisdokter is doorverwijzen naar reumatoloog niet nodig.

Het is zo dat we als arts geen bloedresultaten behandelen maar klachten. Een bloedname zonder klachten, ook al is de reumafactor positief, zegt niets. Het is immers zo dat deze factor positief is bij 1 a 2 % van de gezonde populatie en dat het percentage dat reumafactor positief is, naarmate de leeftijd vordert toeneemt. Het is enkel wanneer klachten t.h.v. de gewrichten optreden die gelinkt kunnen worden met reumatoïde artritis, dat deze reumafactor enige betekenis heeft.

Vraag beantwoord in februari 2009 door Dr. Klaas Vandevyvere, reumatoloog, AZ groeninge

Top