Hoe vermijd je stress op het werk?

Geplaatst op: 
Donderdag, 21 maart, 2019 - 20:42

Mensen die zeer stressgevoelig zijn, kunnen meestal met onder andere deze kenmerken getypeerd worden: ze leggen de lat voor zichzelf en voor anderen zeer hoog, ze vragen niet snel om hulp, ze zijn loyaal en voelen een sterke betrokkenheid, ze kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen en verwachten tegelijk veel van hun omgeving. Als dergelijke personen terechtkomen in een werkomgeving waar er veel onzekerheden zijn, waar de werkdruk steeds hoger ligt, waar ze te weinig variatie, mogelijkheden of autonomie hebben, waar ze in moeilijke omstandigheden moeten werken, waar het niet klikt met het team, of waar ze ‘tout court’ fysiek of emotioneel uitgeput raken, schiet hun stresspeil zeer gemakkelijk in het rood. Hun negatieve stress heeft dan al snel de neiging om chronisch te worden en latent aanwezig te blijven, ook als er geen onverwachte obstakels opduiken en alles ‘smooth’ verloopt. Die ongezonde spanning put hun energie uit waardoor ze ‘s avonds meestal uitgeblust thuiskomen. Bovendien kan ze op termijn leiden tot tal van klachten of gezondheidsproblemen.  

Ben jij ook een stresskip? Dan is dat uiteraard te wijten aan ‘de aard van het beestje’. Maar het goede nieuws is dat je veel kunt doen om de triggers die ongezonde spanning uitlokken, te reduceren. Negen tips om ongezonde stress op het werk tegen te gaan.

1. Kom op tijd of zelfs een paar minuten vroeger
Meestal start de dag al in mineur als je te laat komt op je werk. Zeker als je daarover een opmerking krijgt, begin je gehaast, verstrooid en met een ongemakkelijk gevoel aan je dagtaak. Dan ben je al zenuwachtig voor de eerste pijnpunten of echte problemen op je afkomen.  
Het is alvast een goed idee om thuis tijdig te vertrekken. Zo heb je wat reserve als er file is, of kan je een vroegere trein nemen.

2. Eet gezonde comfort food gedurende de dag
Zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft door noten, (gedroogd) fruit of een andere gezonde snack te eten en sla zeker geen maaltijd over. Neem de tijd om rustig te eten.
Om overdreven stress onder controle te houden, is het sowieso een goed idee om gezond te leven: niet alleen op het vlak van voeding maar ook qua slaaphygiëne. Een regelmatig slaappatroon en voldoende nachtrust zijn zeer belangrijk.

3. Geef jezelf eens een complimentje
Iedereen krijgt graag een complimentje, dat boost het zelfvertrouwen en het houdt een potentiële stresspiek kopje onder. Maar vergeet ook niet om jezelf te feliciteren wanneer je een moeilijke klus of een uitdagende opdracht tot een goed einde hebt gebracht. En wees zeker niet verlegen om de lovende woorden voor jezelf luidop te zeggen, dat doet extra deugd.

4. Las ontspanningsmomenten in en ga op zoek naar wat jou energie geeft

  • Op tijd en stond een yogaoefening of wat stretching doen, is noodzakelijk als je de hele dag zit of stilstaat. Loop ook af en toe eens rond om je benen te strekken en je bloedsomloop tevreden te houden.
  • Doe een ademhalingsoefening om tot rust te komen. Ga zo comfortabel mogelijk op je stoel zitten en concentreer je op de contactpunten waar je lichaam de stoel raakt. Sluit je ogen en leg je handen op je buik. Voel hoe ze op en neer gaan terwijl je rustig door je buik ademt.
  • Laat jezelf toe om op ‘quality time’ te focussen als je voelt dat stress de bovenhand krijgt. Hang of zet een foto van je gezin, je partner, je hobby of je huisdier in je kantoor, atelier, auto of vrachtwagen. Eventjes kunnen wegdromen, reduceert de spanning al meteen in een paar seconden tijd.
  • Geniet van een ‘energiegever’ of van ontspanning tijdens je middagpauze. Het helpt om jouw ‘energievreters’ (de taken waarvan je stress krijgt) te neutraliseren.
    ►Test uit waarvan jij energie krijgt, wat jou oplaadt: een fikse wandeling, een partijtje voetbal met de collega’s …
    ►Of doe iets waarvan je tot rust komt zoals bijvoorbeeld verder lezen in een spannend boek, lunchen met een vriend(in), of eens binnenspringen in een leuke shop … 
    Probeer ook ’s avonds zoveel mogelijk van energiegevers en ontspannende momenten te genieten.

5. Breng structuur in je aanpak en doe aan time management

  • Er is elke dag zoveel te doen, maar wat zijn nu precies de prioriteiten en wie moet wat doen?
    Als je door het bos de bomen niet meer ziet, kan je jezelf de volgende vraag stellen: ‘moet ik dit nu doen?’. Herhaal deze vraag vijfmaal, waarbij je telkens het accent op een ander woord legt, om een antwoord te krijgen op deze vragen:
    1. MOET ik dit nu doen: is het noodzakelijk om dit te doen of is er een alternatief/andere keuze mogelijk?
    2. Moet IK dit nu doen: is het mijn taak of wordt die beter door een ander uitgevoerd?
    3. Moet ik DIT nu doen: is de vooropgestelde manier de juiste manier of kan ik efficiënter te werk gaan op een andere manier?
    4. Moet ik dit NU doen: hoe dringend is deze taak?
    5. Moet ik dit nu DOEN: is het nodig dat ik actie onderneem of word ik gewoon geïnformeerd over het verdere verloop van een probleem of oplossing?
  • Maak een to do-lijstje van je workload zodat je niets vergeet, highlight de prioriteiten en vink de taken af zodra ze afgewerkt zijn. Of noteer wat je moet doen als follow-up.
  • Probeer je mails zo snel en efficiënt (met een korte reply) mogelijk te beantwoorden, zodat je inbox niet uitpuilt. Organiseer je inkomend en uitgaand mailverkeer per thema in mapjes. Een overkill aan mails is voor veel mensen tegenwoordig een bron van stress.
  • Kun je een probleem of een vraag niet oplossen na driemaal over en weer te mailen, overleg dan via de telefoon of in een persoonlijk contact. Dat is vaak veel efficiënter (een uitstekend voorbeeld van : Moet ik DIT nu doen?).

6. Maak ruimte voor piekertijd
Heb je last van ongezonde stress, dan ben je ongetwijfeld ook een piekeraar. Het is een goed idee om een- of tweemaal per dag, op een vast tijdstip, gedurende een kwartiertje honderd procent aandacht te besteden aan je muizenissen. Pieker naar hartenlust en schrijf je problemen neer of praat erover met iemand. Bedenk dan wat het ‘worst case’ scenario kan zijn en meestal zal je tot de conclusie komen dat het eigenlijk niet zo erg is als je wel dacht!
Eindig je piekermoment altijd met een positieve noot: schrijf neer wat er wel goed gaat of wat je wel goed deed en spreek jezelf moed in: ‘ik kan dat, dat zal wel lukken’.
Loeren er gedurende de rest van de dag nieuwe piekerproblemen om de hoek, noteer ze dan voor de volgende piekersessie en laat ze daarna los. En wie weet zijn ze tegen het volgende piekermoment al opgelost.

7. Samen sterker
Vraag steun aan een goede collega als je een oppepper kunt gebruiken. En waarom niet geregeld brainstormen met je team of  collega’s met de bedoeling om bepaalde processen te optimaliseren en de workflow te  verbeteren. Of om te kijken hoe je de onderlinge contacten en de sfeer aangenamer kunt maken.

 8. Kom op voor jezelf
Als je het gevoel hebt dat de werkverdeling niet altijd eerlijk gebeurt, dat je te vaak en te veel moet toegeven of dat je niet (helemaal) correct wordt behandelt, dan zorgt dat sowieso voor een serieuze portie stress. Niet iedereen heeft het altijd even gemakkelijk om voor zichzelf op te komen, maar als je jezelf daarvoor de tijd gunt en voldoende geduld hebt, kun je het wel leren.

  • Verzin geen excuus en leer nee zeggen in een duidelijke boodschap die niet kwetsend is: formuleer een alternatief waarbij je toont dat je bereid bent om te helpen zoeken naar een oplossing.
    bv. ‘ik heb nu geen tijd, maar misschien kunnen we deze namiddag even samenzitten en kan ik jou helpen om het op te lossen’
  • Praat vanuit je eigen gevoel en gebruik de ik-vorm.
    bv. ‘ik hoor niet wat mijn klant zegt aan de telefoon, kan je iets stiller praten aub’ in plaats van ‘jij praat zo luid dat ik mijn klant aan de telefoon niet duidelijk hoor’’.
  • Werk aan je lichaamstaal: neem een ontspannen houding aan, glimlach, praat rustig en duidelijk en kijk je gesprekspartner aan.

9. Probeer om een positievere mindset aan te nemen
Is het glas voor jou meestal halfleeg in plaats van halfvol? Dan kan je proberen om je te trainen in ‘positief denken’. Stress wordt vaak uitgelokt door de manier waarop je tegen een situatie aankijkt en de gedachten die je daarbij losweekt. Voel je bij een bepaalde situatie die je niet in de hand hebt (bijvoorbeeld fileleed) vooral negatieve emoties zoals boosheid en gejaagdheid? Dan zullen die emoties ook stress uitlokken.  
Humor is alvast een goede remedie om stress triggers weg te jagen en anders tegen een situatie aan te kijken. Maar er zijn ook een aantal typische karakteristieken waaraan stressgevoelige personen kunnen werken om positiever in het leven te staan: veralgemenen en denken in termen van ‘altijd’ en ‘nooit’ (mijn oplossing is NOOIT goed) - doemdenken (de levering zal wel weer te laat komen door de staking) - een negatief resultaat altijd op zich nemen. Door een dergelijke houding zoveel mogelijk de kop in te drukken, zit je al een heel eind op de goede weg!

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: stress

Bron: gezondheid.be, Hoe vermijd je negatieve stress op het werk?

banner privacy