Hoe voelt RA aan?

Mensen vragen vaak: "Hoe voelt RA aan"?
Diegenen die het niet zelf ervaren, zijn nieuwsgierig.
Diegenen die vroege symptomen ervaren of pas met RA gediagnosticeerd zijn, zijn nog nieuwsgieriger, omdat ze proberen te achterhalen wat hen te wachten staat.


Hoe voelt RA aan? Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

Het is niet voor iedereen hetzelfde
Er zijn drie belangrijke punten waarmee men rekening moet houden, alvorens ik kan beschrijven, hoe het voelt om met reumatoïde artritis te moeten leven.

  1. De manier waarop mensen reumatoïde artritis ervaren, is verschillend.
    De ziekte ontwikkelt zich niet bij iedereen op precies dezelfde wijze (dat wil zeggen, geleidelijke evolutie van de symptomen versus plotselinge “uitbarsting” van de symptomen), niet altijd dezelfde gewrichten zijn in eerste instantie betrokken en de ziekte progresseert evenmin in dezelfde mate.
  2. De ernst van de symptomen kan variëren tussen individuele patiënten.
    De symptomen kunnen mild, matig of ernstig zijn in het begin van de ziekte en kunnen veranderen in de tijd.
  3. Sommige mensen met reumatoïde artritis bereiken "remissie".
    De meesten echter niet en ondervinden aanhoudende symptomen die behandeling vereisen.

In het begin
Dit gezegd zijnde, zijn er typische kenmerken die met reumatoïde artritis worden geassocieerd en die ons helpen begrijpen, hoe het voelt om aan deze ziekte te lijden.
Volgens Rheumatoid Arthritis: Early Diagnosis and Treatment zijn de symptomen bij ongeveer twee derde van de patiënten verraderlijk en ontwikkelen zich geleidelijk.

Bij anderen lijken de symptomen in een plotselinge uitbarsting te ontstaan.
Zelfs al lijkt het op een plotseling begin, dikwijls kan men terugkeren in de tijd en zich eerdere tekenen van de ziekte herinneren die echter over het hoofd werden gezien of genegeerd.

De meeste mensen ondervinden pijn en stijfheid in de aangetaste gewrichten.
Aanvankelijk kan één enkel gewricht (monoarticulair) of een paar gewrichten (oligoarticulair) aangetast zijn, maar vrij snel zal dit wijzigen in symmetrische gewrichtsaandoeningen.

Er kan eveneens een beperkt bereik in de beweging van de aangetaste gewrichten optreden.

In het beginstadium van reumatoïde artritis, wanneer er meestal het besef is dat er iets mis is, kan het onduidelijk zijn wat de precieze oorzaak van de symptomen is. Reumatoïde artritis is zeker niet datgene waaraan in eerste instantie wordt gedacht.
Hoe voelt RA aan?De meeste mensen vermoeden een blessure, verrekking, verstuiking, RSI, of denken aan zelfs iets zo eenvoudig als slapen in de verkeerde positie. Maar, als de symptomen aanhouden en vaak intensiever worden in slechts een paar weken -zelfs na het toedienen van conservatieve of over-de-toog-remedies- wordt het duidelijk dat het probleem door een arts moet worden beoordeeld.

Fysieke manifestaties van reumatoïde artritis
De eerste gewaarwordingen van gewrichtspijn kunnen heel intens zijn. Als grote gewrichten betrokken zijn (knie of heup), kan het dragen van gewicht bemoeilijkt worden, m.a.w. wanneer het volle gewicht op de knie of heup bij staan ​​of lopen het pijnniveau verhoogt. Gewrichtsstijfheid geassocieerd met reumatoïde artritis is typisch erger in de ochtend.

Mensen met reumatoïde artritis ondervinden meestal meer pijn en stijfheid, wanneer ze ’s ochtends wakker worden, waardoor het moeilijk is om uit bed te komen. Het kan meer dan een uur in beslag nemen om deze ochtendstijfheid te laten verdwijnen.

Zwelling kan rond het aangetaste gewricht optreden. Er kan een zichtbare opgezwollen verdikking zijn, waardoor het gewricht strak of "vol" aanvoelt. Roodheid en warmte, actieve tekenen van inflammatie, kunnen ook optreden. Als een gewricht warm aanvoelt bij het aanraken, moet jij zo snel mogelijk jouw arts raadplegen.
In dergelijke gevallen moet infectie worden uitgesloten en de oorzaak van de ontsteking worden vastgesteld (dit wil zeggen inflammatoire vormen van artritis versus degeneratieve artritis). Het kunnen vroege tekenen van reumatoïde artritis zijn. Griepachtige symptomen, moeheid, malaise en koorts kunnen ook voorkomen.

Naarmate de tijd vordert, kunnen er zich gewrichtsmisvormingen ontwikkelen, die waarschijnlijk de normale beweging zullen bemoeilijken. Handmisvormingen, bijvoorbeeld, kunnen met pijn, verminderde kracht en verminderde handvaardigheid gepaard gaan.
Als er voetvervorming optreedt, kan dit jouw manier van stappen beïnvloeden. Wandelen kan moeilijker worden en er volgt een ware zoektocht naar comfortabel en ondersteunend schoeisel.

Vroege en juiste behandeling is noodzakelijk om gewrichtspijn, stijfheid van gewrichten en ontsteking onder controle te brengen. Het doel van de behandeling is om de patiënt zich zo goed mogelijk te laten voelen ondanks de ziekte en om blijvende gewrichtsschade en systemische complicaties te vermijden.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Foto en tekst (vrije vertaling) ontleend aan verywell.com, What Does Rheumatoid Arthritis Feel Like?

lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN WORKSHOP - OP ZOEK NAAR JE TALENTEN

 

 

Geplaatst op: 
Dinsdag, 31 januari, 2017 - 20:42