Hoeveel moet ik betalen voor de ambulance?

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Dringend ziekenvervoer is niet gratis. Als je via het oproepnummer 112 een beroep doet op een ambulance, krijg je een bedrag aangerekend. De ziekteverzekering betaalt de helft terug.

Dringend ziekenvervoer verloopt altijd via het oproepnummer 112. Een ambulance die je op een andere manier belt, wordt als niet-dringend ziekenvervoer beschouwd. Niet-dringend ziekenvervoer betaal je grotendeels zelf. De ziekteverzekering geeft geen vergoeding. In bepaalde bevallen krijg je wel een tegemoetkoming vanuit het aanvullende voordelenpakket van CM. (Lees: ZIEKENVERVOER_Nieuw_informatieplatform_MeerMobiel en meer artikels uit de rubriek 'Mobiliteit/Vervoer').

Voor het dringend ziekenvervoer zijn er officiële tarieven. Voor de eerste tien kilometer of een kortere afstand naar het ziekenhuis, betaal je 60,50 euro. De volgende tien kilometer kosten 6,04 euro/km, vanaf 21 kilometer is dat 4,62 euro/km. Van het factuurtotaal wordt de helft terugbetaald.
De medische urgentiegroep MUG die medisch personeel tot bij de patiënt brengt, kun je niet zelf oproepen. De centrale 112 beslist daarover. Voor het uitrukken van de MUG betaalt de patiënt niet extra. Wel zal je de prestaties van de urgentiearts op de ziekenhuisfactuur terugvinden.
Zet de dienst 112 een helikopter in, dan zijn de tarieven van het dringend ziekenvervoer van toepassing.

Bron: Visie, mei 2013

Geplaatst: 2013-05-23