Hospitalisatieverzekering wordt volgend jaar duurder, en misschien fors duurder

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De tarieven voor een hospitalisatieverzekering zullen onvermijdelijk stijgen. Vanaf volgend jaar mogen de private verzekeraars en de ziekenfondsen de premies jaarlijks aanpassen aan de toenemende kosten in de gezondheidszorg en aan de stijgende facturen voor een verblijf in het ziekenhuis.
Dat schrijft De Tijd. Sedert 2012 konden de aanbieders hun premies slechts uitzonderlijk verhogen omdat ze gekoppeld waren aan de algemene prijsindex en die index nauwelijks steeg. Verzekeringsmaatschappijen die een uitzondering wilden, moesten een ingewikkelde en vooral tijdrovende procedure doorlopen.

Volgens de krant werkt het kabinet van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) aan een ontwerp van koninklijk besluit dat prijsaanpassingen makkelijker maakt. Dat KB zou in november gepubliceerd worden zodat het op 1 januari 2016 in werking kan treden.

Marktleider DKV voerde eerder dit jaar na het fiat van de toezichthouder al een forse tariefverhoging door. Zonder prijsaanpassingen dreigen ook de andere aanbieders van een hospitalisatieverzekering in de problemen te komen. Wat de verzekeraars aan premies innen, is immers onvoldoende om de uitgaven te betalen en daar wil Peeters aan tegemoetkomen.

De prijsstijgingen zouden gebaseerd zijn op een medische index, die rekening houdt met de werkelijke facturen van ziekenhuisopnames. Die stegen de jongste jaren met 3 à 4 procent per jaar.

Bron: www.knack.be/nieuws/gezondheid/

Geplaatst: 2015/06/22