Kan stress RA veroorzaken?

Kan stress RA veroorzaken?Patiënten geven vaak aan dat perioden van stress of trauma voorafgaan aan het begin van hun reumatoïde artritis.
Terwijl stress bijna onmogelijk te meten is, hebben sommige onderzoekers vastgesteld dat stressvolle gebeurtenissen in het leven, zoals echtscheiding, verlies van een baan, de dood van een geliefde of ongevallen, vaker bij mensen met reumatoïde artritis voorkomen zes maanden voorafgaande aan de ziekte in vergelijking met de algemene bevolking.


Kan stress RA veroorzaken? Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

Zijn er concrete aanwijzingen dat stress de aanleiding is van reumatoïde artritis en aanverwante aandoeningen?
Is stress een factor in de ziekteactiviteit van deze aandoeningen?

Ben jij een reumatoïde artritis patiënt, dan is het zowel interessant als belangrijk om weten, of stress de ziekte veroorzaakt, of de symptomen verergert?
Hoe dan ook, het is in jouw voordeel om zo veel mogelijk stress uit je leven te verwijderen.
Stress die niet kan worden vermeden, moet zo goed mogelijk onder controle worden gehouden.

"Zonder twijfel veroorzaakt het lijden aan een chronische ziekte, zoals reumatoïde artritis, meer stress", zegt reumatoloog Scott Zashin, MD. "Maar kan stress de oorzaak zijn om een ziekte als reumatoïde artritis te ontwikkelen en kan stress de kans op verergering van deze ziekten tot gevolg hebben?"

Volgens Laurence Bradley, PhD, en Nancy McKendree-Smith, ‘PhD in the Primer of Rheumatic Diseases’”, vervolgt Dr. Zashin: "worden levensingrijpende gebeurtenissen in verband gebracht met op korte termijn de afname van de RA-symptomen, misschien omdat de patiënten hierdoor afgeleid zijn en zich niet op hun symptomen richten.

Nochtans zal hoge stress de kans vergroten op wat zij omschrijven als 'dagelijkse fait divers’, negatieve gebeurtenissen die hun invloed hebben op wijzigingen van het immuunsysteem en verergering van de symptomen.

Met andere woorden, wetenschappelijk bewijs blijkt te bevestigen dat stress tot opstoten bij patiënten met reumatische aandoeningen kan leiden,” voegt Dr. Zashin eraan toe.
"Actueel is de rol van stress als oorzaak van deze reumatische aandoeningen onduidelijk.
Terwijl stress kan worden gerelateerd aan de ontwikkeling van reumatoïde artritis, is onderzoek op dit gebied niet sluitend."

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan verywell.com, Stress: A Trigger for Rheumatoid Arthritis?
Nieuwsbrief Reumatoïde Artritis Liga vzw  nr. 3 - maart 2017, primeur 1

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over: stress


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN Workshop OP ZOEK NAAR JE TALENTEN - 13mei - Izegem

 

Geplaatst op: 
Dinsdag, 2 mei, 2017 - 14:42