Kwart nieuwe medicijnen niet in België gelanceerd

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Internationale farmabedrijven laten België steeds vaker links liggen bij de lancering van nieuwe geneesmiddelen. Meer dan de helft van de 91 nieuwe geneesmiddelen die de jongste drie jaar in Europa op de markt gekomen zijn, zijn niet beschikbaar in België. Dat blijkt uit een studie van de sectororganisatie pharma.be, waarover De Tijd vandaag bericht.

De farmabedrijven laten België links liggen omdat de beslissing voor een terugbetaling lang op zich laat wachten, of omdat de ziekteverzekering al beslist heeft het geneesmiddel niet terug te betalen. Nog een belangrijke reden is dat de bedrijven niet eens meer de moeite doen om een aanvraag tot terugbetaling in te dienen. Ze lanceren het medicijn gewoon niet in België. Dat is het geval voor ruim een kwart van alle nieuwe medicijnen (24 van de 91). Het gaat daarbij vooral om kanker-, diabetes- en hartmedicijnen.

"We merken dat de ziekteverzekering in België zo kritisch is geworden en de terugbetalingsprijzen zo laag zijn dat farmabedrijven België steeds meer links laten liggen", zegt Leo Neels van pharma.be. "Het is een recent fenomeen. Vroeger ging België er prat op dat de nieuwste en beste therapieën voorhanden waren. Maar dat is niet langer het geval."

Bron: De Morgen, 27 juni 2013 - www.demorgen.be

Geplaatst: 2013-07-01