Massaal gesjoemel met parkeerkaarten mindervalide

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

35% van de parkeerkaarten voor mindervaliden die in omloop zijn, behoort toe aan personen die overleden zijn. In totaal gaat het om 200.000 vignetten die niet werden ingeleverd door de nabestaanden.
Wanneer een parkeerkaart voor een mindervalide vervalt, of wanneer de kaarthouder overlijdt, moet die kaart teruggestuurd worden naar de Directie-generaal Personen met een Handicap. De overheid vertrouwt daarbij op de eerlijkheid van kaarthouders of nabestaanden. Maar weinig mensen lijken dit te doen. Op dit moment circuleren er ongeveer 200.000 parkeerkaarten waarvan de houder in de afgelopen 25 jaar overleden is. Daarnaast zijn er 371.056 geldige parkeerkaarten voor mindervaliden in omloop.

Hoeveel van die vervallen kaarten misbruikt worden, is niet bekend. Maar volgens Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is het systeem enorm fraudegevoelig: "Soms worden kaarten ook doorgegeven of nagemaakt." Hij pleit voor vignetten met een QR-code, die controleurs elektronisch kunnen scannen. In zijn stad bestaat dat systeem al voor bewonerskaarten. Bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) heeft wel oren naar het voorstel: "We willen zo'n aangepaste kaart nog dit jaar invoeren." Een exacte timing durft haar kabinet daar nog niet op te plakken.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/

 

Geplaatst op: 
Donderdag, 6 augustus, 2015 - 14:54