Nazomeren met een feestje

Gezellig terrasjesweer met familie of vriendenHoewel deze maand de herfst begint, telt september beslist nog enkele zomerse dagen.
Van mooie dagen krijgen we niet genoeg en het doet vooral goed om nog zoveel mogelijk buiten te zijn, wanneer het kan.
Het is niet alleen gezond maar het is extra gezellig om met je familie of vrienden samen te zijn
.

Samen met je vrienden tijd doorbrengen, kan het gevoel van isolement doorbreken en zelfs depressie verlichten -die kan ontstaan door niet langer te kunnen doen, wat je voorheen gewend was”, zegt reumatoloog Patience White, dr. professor in de geneeskunde en kindergeneeskunde aan de George Washington University School of Medicine and Health Sciences in Washington, DC.

Pas bijgaande tips toe, zowel wanneer je binnen- als buitenhuis gasten ontvangt.


Nazomeren met een feestje. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

Laat RA de pret niet bederven

Laat RA jouw pret niet bederven!

Gasten ontvangen kan vermoeiend zijn, zelfs vooraleer de deurbel gaat. Aan het opruimen, winkelen, de planning en voorbereiding gaat een heleboel werk vooraf en als je reumatoïde artritis hebt, is jouw energie misschien al aan de lage kant.

Door vooraf goed te plannen, jezelf extra rust te gunnen en je gasten te vragen om een handje toe te steken, kan ook jij met je RA nog volop van een feestje genieten.

Ga voor eenvoudig!

Ga voor eenvoudig!

"Hou het simpel als je een feestje organiseert", stelt Nancy A. Baker, doctor in de wetenschappen, universitair hoofddocent bij de afdeling ergotherapie aan de Universiteit van Pittsburgh.

"Nodig mensen uit voor een lunch of een lichte snack in plaats van een volledige maaltijd," zegt Dr Baker. "Eenvoudige gerechten zijn het gemakkelijkst, vooral als je ze van tevoren met een minimale voorbereiding kan klaarmaken."
Kies koude gerechten die je recht vanuit de koelkast op tafel kan serveren, of koop voorgesneden groenten en andere voorafbereide schotels bij je plaatselijke supermarkt.

Organiseer eens een potluck!

Organiseer eens een potluck!

Vraag elke genodigde om een gerecht mee te brengen. Het is een leuke manier om gasten te inviteren en je kan hiermee het werk verdelen.
"Er zijn mensen die aanpassingen moeten doen om samen een leuk avondje te kunnen hebben," zegt Dr White. "Een deel ervan is jou door andere mensen te laten helpen."

Beschouw jezelf als de regisseur van het feestje en doe een beroep op de hulp van vrienden en familie om een deel van de taken uit te voeren. Als het financieel een haalbare kaart is, kan je ook overwegen om jouw feestje door een cateraar te laten verzorgen. Dan kan je met plezier een menu uitkiezen, zonder te moeten koken.

Maak het gezellig met een aangename setting

Lekker gezellig met een aangename setting!

Laat het chique servies in de kast en kies leuke wegwerpborden en -bestek voor je feestje in de tuin. Zo kan je de eettafel vooraf sneller feestelijk dekken en gaat naderhand het afruimen een stuk gemakkelijker.

Laat jouw gasten zichzelf bedienen,” suggereert Baker. Enkele smakelijke snacks op tafel, zoals kaas en crackers, chips en dipsausjes, taco's, een saladebar en als dessert schepijs met fruit, chocoladesaus of andere toppings.

Maak het jezelf gemakkelijker!

Maak het jezelf gemakkelijker!

Handige hulpmiddelen kunnen de voorbereiding van je gerechten een beetje vergemakkelijken.

  • Neem de dingen die boven je hoofd gestald zijn met een grijpstok met lange steel.
  • Vertrouw op kleine apparaten, zoals een elektrische blikopener en keukenrobot als je RA in je handen hebt.
  • Gebruik een lichtgewicht kookpot met dubbel handvat om te koken.

Wanneer je klaar bent, plaatst je alles op een serveerwagentje en rol in één enkele keer alles netjes naar buiten”, zegt Baker.

Start jouw feestje goed uitgerust!

Start jouw feestje goed uitgerust!

Je wilt zelf genieten als je gasten ontvangt en niet het gevoel hebben dat je nodig moet wegglippen voor een dutje?

"Plan ruim van tevoren en voorzie rustpauzes gedurende de dag," zegt Baker. "Plan het feestje volgens de behoeften van je lichaam".
Als jij je vermoeid voelt na een paar uur, organiseer dan een feestje dat minder lang duurt zoals een cocktail party.

Nog een tip: Probeer om alles klaar te hebben in de voormiddag, zodat je nog tijd hebt om te rusten en te ontspannen voordat de deurbel gaat en je niet helemaal afgepeigerd rondloopt wanneer het uur van het feestje nadert.

Creëer een comfy sfeer

Creëer een comfy sfeer

Zorg ervoor dat de opstelling van de zitplaatsen voor jou gemakkelijk is. Plaats voldoende stoelen en tafels op een koele, schaduwrijke plek.

"Overweeg om een ice wrap te dragen of plaats een ventilator om je koel te houden", zegt Baker. "Wees niet verlegen om iedereen naar binnen te vragen als het voor jou te warm wordt en jij je vermoeid begint te voelen".

"Draag comfortabele schoenen en kleding waarin jij je goed voelt", voegt White eraan toe.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over:
zomer, depressie, hulpmiddelen, keuken

Bron: Everydayhealth.com - foto's en tekst (vrije vertaling) ontleend aan Rheumatoid Arthritis: 6 Tips for Hosting Outdoor Parties When You Have Arthritis

 

 

 

Geplaatst op: 
Zondag, 4 september, 2016 - 18:30