Nieuw beleid voor mobiliteitshulpmiddelen

Nieuw beleid voor mobiliteitshulpmiddelenPatiënten die minder mobiel zijn of zich niet zelfstandig kunnen verplaatsen gebruiken mobiliteitshulpmiddelen, zoals een rolwagen, loophulpmiddelen of een aangepaste fiets. Op dit moment regelen het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH) en het RIZIV de toekenning en financiering van mobiliteitshulpmiddelen.
De zesde staatshervorming brengt hier binnenkort verandering in.

De Vlaamse regering keurde een conceptnota goed waarin de toekenning en financiering van de mobiliteitshulpmiddelen wordt beschreven. Vlaanderen wil de aanvraag en toekenning van de mobiliteitshulpmiddelen vereenvoudigen, versnellen en meer op maat van de patiënt afstemmen.

Het hulpmiddelenbeleid zal in de Vlaamse Sociale Bescherming worden opgenomen. De Vlaamse Sociale Bescherming is een verplichte verzekering waarvoor elke inwoner van Vlaanderen een premie betaalt van 50 euro, of 25 euro voor wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering.

Zo wordt het vergoedingssysteem voor mobiliteitshulpmiddelen een onderdeel van de maatregelen om personen met een beperking of zorgnood zo goed mogelijk te ondersteunen in hun autonomie, zodat hun levenskwaliteit verhoogt. Het Vlaams Patiëntenplatform ziet heel wat positieve elementen in de conceptnota.
Zo zou er één loket komen waar patiënten de aanvraag of verlenging van een mobiliteitshulpmiddel kunnen indienen. De Vlaamse overheid wil ook af van de discriminatie dat personen ouder dan 65 jaar via het VAPH geen mobiliteitshulpmiddel meer krijgen.

Er komt ook een renting systeem waarbij gebruikers een mobiliteitshulpmiddel kunnen huren voor een bepaalde periode.
Dit kan een voordeel zijn voor kinderen en jongeren die mobiliteitshulpmiddelen zeer snel ontgroeien.

Daarnaast kunnen patiënten het mobiliteitshulpmiddel ook eerst testen vooraleer het definitief wordt toegekend.

Er komt ook een versnelde procedure voor de toekenning van een mobiliteitshulpmiddel voor personen met een snel degeneratieve aandoening.

 

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: mobiliteit

Bron: © (2017) Vlaams Patiëntenplatform. Uit: Een nieuw beleid voor mobiliteitshulpmiddelen


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN OP ZOEK NAAR JE TALENTEN Sint-Niklaas

 

 
Geplaatst op: 
Donderdag, 3 augustus, 2017 - 20:24