RA en vrouwen

RA en vrouwenReumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte die reeds vanaf je twintigste het ganse lichaam kan aanvallen. De ziekte treedt op wanneer antilichamen van het immuunsysteem het weefsel van de gewrichten aanvalt, waardoor pijn en zwelling wordt veroorzaakt en tot een beperkte mobiliteit kan leiden.
Onderzoek heeft aangetoond dat in de afgelopen twintig jaar het aantal vrouwen jaar met reumatoïde artritis ouder dan 18 drastisch is toegenomen, met een schatting van een 1,5 miljoen gediagnosticeerde Amerikaanse vrouwen.


 

RA en vrouwen. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

Hoewel deskundigen niet zeker zijn, waarom RA in de lift zit, wordt een vitamine D-tekort in verband gebracht met een hoger risico op  deze auto-immuunziekte.
Een andere mogelijke oorzaak voor het vaker voorkomen bij vrouwen kan worden gezocht bij de verlaging van de oestrogeendosering in de huidige orale anticonceptie.
Roken is ook een bekende risicofactor voor RA.

Waarop letten?
De symptomen van reumatoïde artritis zijn vergelijkbaar met andere aandoeningen, zoals artrose (OA), de meest voorkomende vorm van artritis die met de leeftijd verergert.
Zowel RA als artrose veroorzaken stijve, pijnlijke gewrichten die in de ochtend het meest pijnlijk zijn. Bij patiënten met artrose wordt die stijfheid slechter bij activiteit en verdwijnt deze meestal na 15-20 minuten. Bij patiënten met RA echter verbetert de activiteit de stijfheid en duurt het meestal veel langer om te recupereren, minstens enkele uren.
Bij RA worden de gewrichten pijnlijk, rood en warm. Bij artrose zijn meestal de heupen en knieën pijnlijk, terwijl bij reumatoïde artritis de handen en voeten pijnlijk zijn en dit gaat vaak gepaard met koorts en griepachtige symptomen. Reumatoïde artritis heeft de neiging periodes van opstoten af te wisselen met remissie, wanneer er weinig of geen symptomen zijn.

Wanneer moet je medische hulp zoeken?
Als jouw pijn en stijfheid meer dan 30 minuten duurt in de ochtend en je gewrichten rood en warm zijn, overleg dan met je arts, of je best een reumatoloog raadpleegt.
Reumatologen zijn gespecialiseerd in bindweefselziekten zoals RA en zij kunnen de auto-immuunziekte diagnosticeren op basis van symptomen, lichamelijk onderzoek en bloedwaarden.
Röntgenstraling, echografie of MRI kunnen ook nodig zijn om de omvang van de botbeschadiging te bepalen.

Vroege detectie is belangrijk om reumatoïde artritis te behandelen. Blijvende gewrichtsschade kan optreden als de aandoening niet wordt behandeld. Medicijnen kunnen de progressie van de ziekte vertragen en kunnen zorgen voor een betere kans op remissie.
Over de toonbank ibuprofen kunnen de symptomen behandelen, maar als dit niet lukt, kunnen medicijnen op voorschrift helpen bij de pijnbestrijding.
De arts kan ook voorstellen om een steroïde, zoals prednison, te gebruiken om de symptomen tijdens een opstoot te verlichten.

Hoe reumatoïde artritis voorkomen?
Om te voorkomen dat de ziekte vordert, kunnen krachtige antireumatische geneesmiddelen worden gebruikt om het immuunsysteem te onderdrukken. Deze geneesmiddelen viseren de gebieden van het immuunsysteem die weefselschade in de gewrichten veroorzaken om de pijn en de ontsteking te verminderen.
Helaas kunnen deze medicijnen ernstige bijwerkingen geven met inbegrip van beschadiging van de lever, verhoogde infectiegraad en een iets hoger risico op kanker.

Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk bij mensen met RA, want het bevordert de mobiliteit, vermindert stress en voorkomt gewichtstoename.
Kies bij een opstoot voor zachte bewegingsoefeningen en lage impact activiteiten, zoals wandelen, om de spieren te versterken.
Voeg yoghurt en andere calciumverrijkte voedingsmiddelen aan je eetgewoonten om je botten sterker te maken.
Het eten van antioxidantrijke, plantaardige voedingsmiddelen zullen helpen om de ontsteking af te wenden.

Individuen met familieleden die lijden aan andere auto-immuunziekten, zoals coeliakie en lupus, zullen vaker reumatoïde artritis ontwikkelen, aangezien de ziekte sterk genetisch wordt beïnvloed. Hoewel het moeilijk is om genetische invloeden te overwinnen, zijn er manieren om het risico op RA te verminderen.
Roken en obesitas zijn twee van de grootste risicofactoren die tot een auto-immuunreactie kunnen leiden.

Regelmatig bewegen, het eten van gezonde maaltijden en het vermijden van sigaretten kunnen het risico op de ontwikkeling van reumatoïde artritis drastisch verminderen.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over:  vrouwen

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan verywell.com, Rheumatoid Arthritis in Women


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN Workshop OP ZOEK NAAR JE TALENTEN - 22apr2017 - Herentals

 

Geplaatst op: 
Donderdag, 23 maart, 2017 - 20:42