Reumapatiënten hebben twee keer meer kans op hart- en vaatziekten

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Reumapatiënt heeft vaker hart- en vaatziekten.

Reumapatiënten worden, net als diabetici, twee keer zo vaak getroffen door hart- en vaatziekten. De risico's moeten daarom beter in kaart worden gebracht, zo pleit reumatoloog Nurmohamed van het VU medisch centrum.
Nurmohamed heeft ruim 350 reumapatiënten onderzocht op cardiovasculaire risicofactoren. Daaruit bleek dat reumatoïde artritis een groot risico met zich meebrengt. Omdat RA een ontstekingsziekte is, vergroot het vooral de kans op aderverkalking (ook een ontstekingsziekte).
De reumatoloog vindt dan ook dat de bloeddruk en cholesterolwaarde bij reumapatiënten voortaan jaarlijks moet worden gecontroleerd. Als de waarden afwijken, kan met medicatie worden gestart, zoals bloeddruk- of cholesterolverlagende medicijnen.

Ontstekingsproces
Daarnaast moet het ontstekingsproces bij RA zo goed mogelijk worden behandeld omdat de ontstekingen elkaar kunnen verergeren.
Als de RA in een rustige fase is neemt ook de kans op hart- en vaatziekten af. Volgens Nurmohamed is het daarom belangrijk om het ontstekingsproces bij RA goed in de hand te houden.

Nurmohamed werd uitgenodigd om tijdens het prestigieuze EULAR (The European League Against Rheumatism) congres in Parijs (juni 2008) een presentatie te houden over zijn onderzoek naar cardiovasculaire risicofactoren, dat hij in 2001 startte onder ruim 350 reumapatiënten van het JBI (Jan Van Breemen Instituut) en VUmc.

Bron: VU Medisch Centrum, Amsterdam, 16 juni 2008