Trouw bij de tandarts wordt beloond

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Wie geregeld zijn gebit laat nakijken door een tandarts, krijgt meer terugbetaald van het ziekenfonds. Zo staat in De Standaard vrijdag.
Wie getrouw en regelmatig voor ‘nazicht’ naar de tandarts gaat, krijgt wat meer terugbetaald van het ziekenfonds dan wie daar maar af en toe opduikt. Dat zijn de vakbonden van de tandartsen overeengekomen met de ziekenfondsen, onder het toeziend oog van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Iedereen wint daarbij, is de redenering. De patiënt vaart er wel bij: hij krijgt een beter gebit voor een lagere prijs. De tandarts vaart er wel bij: hij heeft meer regelmatige klanten, een beter inkomen en ‘haalt ook meer eer van zijn werk’ dan wanneer hij alleen ‘noodingrepen’ kan doen. Tot slot vaart ook de ziekteverzekering er wel bij want regelmatig preventief onderzoek bij alle patiënten beperkt de kosten op het einde van de rit. De hoogste kosten komen voor bij mensen die hun gebit verwaarlozen en pas naar de tandarts gaan als het niet anders meer kan.

‘Wie zijn verantwoordelijkheid opneemt, eindigt dus met een gezonder gebit en een lagere rekening’, zegt De Block.

Voor mensen met een laag inkomen die al een voordelige regeling hebben, geldt de nieuwe regel pas vanaf december 2016.

Gezondheidsdoelstellingen

Daarnaast wordt voorzien in een betere vergoeding van enkele prestaties, zoals de herstelling van prothesen en de behandeling van ouderen in woonzorgcentra.

De Block bekwam ook dat een van haar ‘dada’s’ wordt gevolgd: artsen en ziekenfondsen gaan voortaan ook werken met ‘gezondheidsdoelstellingen’, bijvoorbeeld: over twee jaar moet x procent van de patiënten jaarlijks voor nazicht bij een tandarts langskomen. Ook het ‘dichten van de gezondheidskloof’ – het verkleinen van de sociale ongelijkheid – wordt een doel.

Bron: www.standaard.be/

Geplaatst: 2015-01-01

Categorie: