Verhoogt roken het risico op RA?

Verhoogt roken het risico op RA?Wil jij ook stoppen met roken?
Twijfel niet langer!

Schrijf je in op de workshop van Triamant 'STOPPEN MET ROKEN'.
Bekijk het programma

Succes!

"Investeer in je vitaliteit en krijg werkbare tips en tricks die je leven weer zuurstof geven"

Lees eveneens het artikel over onze samenwerking:
RA Liga vzw ontmoet Triamant

Heb jij reumatoïde artritis en ben jij roker, dan kan stoppen met roken jou vele voordelen geven.
Praat met je arts over mogelijke strategieën die jou kunnen helpen om te stoppen met roken en jouw algemene gezondheid, alsook de progressie van jouw RA, positief kunnen beïnvloeden.


Studies tonen aan dat het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis niet beperkt is tot genetische predispositie.
Milieurisicofactoren spelen ook een rol en roken blijkt een van de belangrijkste milieurisicofactoren te zijn.


Verhoogt roken het risico op RA? Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.Het mechanisme is nog niet goed begrepen, maar onderzoekers vermoeden dat roken op een of andere manier 'het vuur aansteekt' en de werking van het immuunsysteem ondermijnt. Dit risico wordt vermoedelijk groter bij mensen met een bepaalde soort genetische factoren die met reumatoïde artritis worden gerelateerd.

Roken is een belangrijke risicofactor bij het ontwikkelen van reumatoïde artritis en is een factor die volledig kan worden vermeden.
Roken vermindert ook de effectiviteit van geneesmiddelen die als behandeling van reumatoïde artritis voorgeschreven zijn. Bovendien kan roken activiteiten, zoals beweging, belemmeren die de symptomen van reumatoïde artritis kunnen verlichten.

Veel mensen met reumatoïde artritis weten niet dat roken hun conditie erger maakt, zodat ze dit niet herkennen als een reden om te stoppen. Andere unieke factoren voor reumatoïde artritis maken dat stoppen met roken een extra uitdaging wordt. Met name de gedachtegang dat roken een afleiding is en helpt om met RA-pijnen om te gaan en vertroosting biedt ingeval van isolatie of gebrek aan ondersteuning.

Natuurlijk is roken voor niemand gezond.
Roken verhoogt het risico op
:

  •     long- en andere kankers
  •     beroerte
  •     ademhalingsziektes
  •     hart-en vaatziekte
  •     osteoporose

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: roken

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan mayoclinic.org, Does smoking increase my risk of rheumatoid arthritis?


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN OP ZOEK NAAR JE TALENTEN Sint-Niklaas
Geplaatst op: 
Woensdag, 2 augustus, 2017 - 18:42