Verslag | Dussen - Breda - Baarle Hertog

Geplaatst op: 
Woensdag, 15 juni, 2016 - 14:32

Daguitstap Dussen - Breda - Baarle HertochEen leuk verslagje over onze geslaagde daguitstap!
Fijn commentaar en goed om weten dat onze deelnemers tevreden terugblikken op een prettig dagje.

Daar doen we het voor!

Sfeerbeelden in ons fotoalbum via Facebook


Toertje Nederland met RA Antwerpen

Half zeven mijn wekker loopt af! Zo vroeg nog! Wat moe en stijf stommel ik de trap af. Na een lekkere warme douche ben ik al wat beweeglijker. Snel nog ontbijten en dan kan ik vertrekken. Als ik aankom op de parking van de Alma zie ik meteen al wat bekende gezichten. Er is nog even tijd om iedereen te begroeten en wat bij te praten en dan stappen we op de bus. Het weer zit niet echt mee. Het is heel mistig, hopelijk klaart het straks wat op en kan de zon zich van haar beste kant laten zien.

Tijdens de busrit is er tijd genoeg om wat bij te praten. Zo hoor je weer eens wat van mensen die je al een tijdje niet meer zag. Dat is voor mij ook het hoofddoel van deze uitstap.

Netjes op tijd komen we aan in Dussen waar we meteen onze voetjes onder de tafel mogen steken. Bij koffie of thee en een plakje cake wordt er verder verbroederd. Er is ook nog even tijd om de klompen in de winkel te bekijken maar al gauw worden we een zaaltje ingeloodst waar de klompenmaker ons inwijdt in zijn ambt.

Het klompenmaken gebeurt hier machinaal. In de machine plaatst men een mal van gewenste maat en een blok vochtig hout. Een voeler tast de mal af en gelijktijdig wordt het blok hout uitgehakt. Een andere machine wordt gebruikt om de klomp uit te hollen en een derde machine is nodig om de uitholling te verfijnen, zodat alle oneffenheden en splinters weg zijn. Tot daar het technische deel van zijn uitleg. We komen ook nog te weten dat verschillende tekeningen op de klomp aantonen dat ze door verschillende klompenmakers werden vervaardigd. Smokkelaars droegen klompen waar men de punt aan de achterkant maakte. Elke streek in Nederland kende zijn eigen soort klomp. De gewone onbewerkte klomp was voor de gewone mens, de beschilderde klomp was voor de herenboer. De hele verhandeling werd opgesmukt met de nodige grapjes. Zo weten we nu dat er twee gaatjes in de klompen zitten om ze met een touwtje aan elkaar te binden, wanneer dit touwtje niet wordt losgemaakt kunnen er nooit kindertjes komen! De klompenmaker is een geanimeerd verteller en al snel zit ons bezoekje er weer op. Wist je trouwens dat je bij aankoop van een vogelnestje gemaakt in een klomp uiteraard, je een jaar garantie krijgt en dat als er dan geen vogeltjes in de klomp komen je het vogeltje van de klompenmaker mag kussen?

We stappen weer de bus in. De lucht is opgeklaard de zon schijnt. We stoppen onderweg voor een heerlijk middagmaal en daarna rijden we naar Breda. Het is even zoeken voor de buschauffeur naar een goed plekje om ons uit te laten stappen maar al snel gaat iedereen zijn eigen gang. In kleine groepjes wordt Breda verkend. Er is voor iedereen wel iets om van te genieten. Winkels, kermis en vooral veel terrasjes in de zon.

Veel te snel is het weer tijd om naar de bus te gaan. In Baarle Hertog kaarten we bij een koffietafel nog even na en dan keren we weer huiswaarts.

Moe maar voldaan stap ik weer in mijn autootje en rij naar huis.
De thuisblijvers hadden ongelijk. Het was een heerlijke dag!

Anita