Verslag lezing prof. dr. Filip De Keyser

Verslag lezing prof. dr. Filip De KeyserOp onze jubileumviering van 25 november a.s. zal prof. dr. Filip De Keyser als één van onze sprekers een voordracht geven.
Als voorsmaakje vind je hierna alvast een impressie van zijn lezing op 11 oktober bij Triamant in Geluwe.


 

Vooravond van Wereld Reuma Dag

‘Een klare kijk op reuma’ door prof. Dr. Filip De Keyser.

En klaar was het…héél klaar zelfs. Op een podium begon de professor met veel enthousiasme aan zijn uiteenzetting voor een naar schatting een veertigtal mensen, die vol verwachting “het” eens wilden horen. Een goede mix van oud en jong en die van tussenin.

In het eerste deel werd duidelijk de anatomie van een normaal gewricht uit de doeken gedaan, gevolgd door een gewricht met ‘slijtagereuma’ of artrose en een met ‘artritis’ of ontstekingsreuma. Dit gedeelte op zich sloot al heel wat misverstanden uit en was ook geruststellend voor veel mensen.

De afbeeldingen en uitleg lieten niks aan de verbeelding over en verwarring was uitgesloten.
Elk item werd ervaringskundig geïllustreerd met niet mis te verstane voorbeelden.

In een tweede en belangrijk luik van de lezing werd “het anders omgaan met een chronische aandoening” aan de toehoorders gebracht.

De visie, waarop de kijk op gezondheid kan veranderen, werd systematisch en meesterlijk  verteld. Af en toe een passende illustratie, zoals het yin en yang-begrip toegepast op de term gezondheid, of de theorie van de aanvaarding t.o.v. de aanvaarding in de realiteit. De inspanningen die geleverd worden door de reumatologen om mensen met reuma te behandelen en verder te helpen om de gevolgen van aantasting van gewrichten te voorkomen, werden in de verf gezet. Het belang van opvolging, therapietrouw en zelfmanagement kwam eveneens aan de orde.
Reumapositief de weg bewandelen met een chronische ziekte is zeker mogelijk en draagt bij tot een beter gevoel, betere gezondheid.


Na de lezing van Prof. dr. Filip De Keyser werd RA Liga voorgesteld aan het publiek, een goede aanvulling op de deskundigheid van reumatologen. Een lotgenotenvereniging heeft een schat aan “ervaringsdeskundigen” en ondersteunen in “het echt” mensen met reumatoïde artritis.


Nadien was er tijd voor een flinke babbel en een drankje.

Het boek Reumapositief, geschreven door Prof. dr. Filip De Keyser & Heidi Van de Keere kon na de lezing aangekocht en gesigneerd worden.

Voor vragen kan je mailen naar info@raliga.be


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN OP ZOEK NAAR JE TALENTEN Zaventem

 

 

 

Geplaatst op: 
Vrijdag, 27 oktober, 2017 - 22:42