Verslag RA-weekend Bad Arcen

Met een tevreden gevoel en ook een vleugje weemoed blikken we samen met een paar deelnemers terug op een geslaagd RA Liga-weekeinde dat plaatsvond in april van dit jaar op het prachtige domein van het Parkhotel Bad Arcen (Noord-Nederland, Limburg).

Bedankt Philippe en Hilde!

RA Liga-weekend 22 tot 24 april 2016


Herbekijk het programma van het RA Liga-weekend.
Foto's via onze Facebook-albums: verblijf in Bad Arcen - wandeling in de kasteeltuinen


RA-weekend Bad ArcenDe vierde editie van het RA-weekend is gestart. We begeven ons zonder al te veel problemen op vrijdag 22 april naar Arcen in de Nederlandse provincie Limburg. In de omgeving van Eindhoven verliest ons GPS-systeem even het noorden, zodat we een half uur verliezen om terug op het juiste pad te geraken. Het komt allemaal wel goed. Bij onze aankomst blijkt dat we rond Eindhoven reeds werden gespot door enthousiaste RA-deelnemers die de juiste weg wel meteen volgden en ons zo de loef afstaken.
De weerberichten voorspellen niet veel goeds. We zijn niettemin vastbesloten om er het beste van te maken en tot nu ziet het er tamelijk uit: frisjes, droog, beetje bewolkt, af en toe een zonnetje.
Wanneer we het domein oprijden herkennen we reeds de geparkeerde wagens van deelnemers aan de vorige edities. Dat belooft, we zitten aan het juiste adres.

De ‘entree’ is hartelijk. We groeten de reeds aanwezige deelnemers en genieten van een geurige koffie.
Een voor een worden de kamers verdeeld en kunnen we onze bagage uitpakken. De kamers zijn voortreffelijk ondergebracht in een recent gedeelte van het hotel. Ze zijn uitermate ruim, voorzien van een nette badkamer met douche en apart toilet, tv en radio zijn eveneens aanwezig.

Op deze vrije namiddag besluiten we het domein te verkennen. We maken een aangename wandeling in het groen, langs rustige paadjes , vakantieverblijfjes, zwem- en visvijver, speeltuintjes voor de kleinsten, enz.
We nemen de gelegenheid om een bezoekje te brengen aan het infokantoor en verdiepen ons in de beschikbare wandel- en fietsroutes. Om 18.00 u. begeven we ons naar het restaurant. Het buffet is om de vingers af te likken: er is keuze uit een apéritiefje, soepjes, een koud voorgerecht en een vijftal vlees- en visbereidingen met een bijpassend groente- en aardappelgerecht, afgerond met een dessertbuffet.
Wat wil je nog meer? De avond eindigt in de bar van het hotel. Een gezelschapsspelletje zorgt voor de juiste sfeer.

De attractie van het hotel is voor veel deelnemers de thermale baden: een natuurlijke warmwaterbron van ca. 36° voedt een binnen- en buitenzwembad, bubbelbaden, douches, wisselbaden, sauna’s, infrarood cabines, enz. Veel deelnemers maken dan ook intens gebruik van deze voorziening die een pijnverzachtende invloed uitoefent op reumapatiënten.

Zaterdagmorgen start met een ontbijtbuffet… aan de ‘files’ te zien valt alles in de smaak.

Even later is het de beurt aan Greet en Leen Willems om ons wegwijs te maken in de wereld van de gluten-, lactose- en suikerarme voeding. In een workshop brengen zij ons hun verhaal over de manier waarop zij hun weg vonden om zich als RA-patiënten in een leven met beperkingen, gezonder en actiever te bewegen.
Heel boeiend en bijdetijds vertelt Greet over haar eigen ervaringen. Zus Leen activeert aan de kook de potten de smaakpapillen met haar kookkunst. We proeven een soepje, een kippenstukje in een lekkere saus en een gebakje: allemaal gluten- , lactose- en suikerarm. Niet te vergeten: de assistentie van Marc, die niet alleen de logistieke bijstand verzorgt, maar door zijn gezellige opmerkingen af en toe een lach op onze mond tovert.

In de namiddag zijn we vrij. Het is bewolkt maar droog, winderig maar niet onheilspellend. We kiezen ervoor om een fietstochtje te maken. Fietsen huren aan de balie van het hotel is geen enkel probleem (hebben de minder goede weersvoorspellingen daar iets mee te maken?). We starten vol goede moed en genieten van een zalige tocht. Via het veer naar de overkant van de Maas om enkele uren en 33 kilometer later terug de oversteek te wagen. Tevreden met een koffie en een pannenkoek in het centrum van Arcen.

’s Avonds is er een gezellig samenzijn voorzien: karaoke ‘The Voice of Arcen’. Zij die zich geroepen voelen kunnen hun stembanden smeren en hun hartje ophalen met diverse bekende en minder bekende schlagers en meezingers. Proficiat aan de muzikale talenten. De minder enthousiaste aanwezigen trekken zich terug in de bar van het hotel. Het blijft voor beide partijen een zeer aangename belevenis, waarbij ieder zijn eigen weg zoekt en er zeer duidelijk ten volle van geniet.

De slotdag start als een andere dag in ons verblijf: we kunnen nog een en ander beleven. Veel RA-patiënten willen in de voormiddag nog eens genieten van de thermale baden en krijgen daartoe nog ruim de kans.

Uitchecken gebeurt om 11.00 u., we verlaten het hotel en spreken af op de parking van het kasteelpark Arcen, enkele kilometers verderop. Het is wat fris maar we kunnen toch voor enkele uren genieten van de voorjaarspracht in de kasteeltuinen Arcen.
Niet alles staat in bloei maar we ontdekken toch tulpen, narcissen, en andere voorjaarsbloeiers.
We wandelen langs schilderachtige paadjes in een water- en beeldentuin, een bergtuin, een bamboebos, een bordertuin, een Italiaanse tuin, een Japanse tuin, een kruidentuin en zoveel meer. In de serre helemaal achterin het park genieten we van een koi vijver en een blaasorkest dat ons met gezellige deuntjes terug in een zomerse sfeer brengt.

Omstreeks 15.00 u. nemen we afscheid bij een drankje. We zijn heel erg tevreden over de voorbije dagen.

We zagen heel veel bekenden terug en legden nieuwe contacten. We luisterden naar elkaars verzuchtingen en we konden misschien een beetje moed geven en steunen. We leerden de inzet van de organisatoren voor de vierde keer op rij nog maar eens waarderen. Het is niet eenvoudig om dit alles in elkaar te boksen en om de bijeenkomsten boeiend te houden. Aan allen een warme, hartelijke dank, en we hopen tot op de volgende bijeenkomst.

Philippe en Hilde

Verslag RA-weekend Bad Arcen. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook

Geplaatst op: 
Vrijdag, 21 oktober, 2016 - 22:01