VN lauwert Vandeurzen voor omstreden 'assistentiebudget'

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Welzijnsminister Vandeurzen (CD&V) kreeg dit weekend van de Verenigde Naties een prijs voor het budget dat hij personen met een handicap geeft om hun eigen zorg te regelen. In het jargon heet dat het 'persoonlijk assistentiebudget' of PAB. "Hiermee willen we mensen met een handicap de regie over hun leven geven", zegt de CD&V'er.

In eigen land loopt er echter een verzoek tot vernietiging bij het Grondwettelijk Hof tegen het decreet dat de budgetten voorziet (DM 28/2). De ouders van de vzw Iedereen Bezorgd namen de befaamde advocaat Hans Rieder onder de arm. Zij klagen aan dat de som van 300 euro, die geldt als basisbedrag, ruim ontoereikend is om hun kinderen een kwaliteitsvol leven te bieden. Ze zijn bang dat ze alle extra hulp, een plek in een instelling, zullen verliezen.

"Als de ondersteuning onvoldoende is", reageert Vandeurzen, "kunnen mensen een vraag stellen voor meer gespecialiseerde of intensievere ondersteuning." De minister spreekt ook tegen dat de commissies die oordelen wie eerst zorg nodig heeft aan 'willekeur' doen. "Het nieuwe decreet zal de rechten van een persoon met een handicap net méér waarborgen."

Volgens Vandeurzen is zijn decreet helemaal niet ontoereikend. "Er is de klacht dat te weinig middelen gaan naar de ondersteuning van mensen met een handicap. Het decreet is echter niet de reden van het tekort aan middelen, het legt juist een meerjarenbudget vast."

De Vlaamse regering schat dat er tegen 2020 ongeveer 120.000 mensen met een erkende handicap zullen zijn. Zo'n 70.000 van hen zouden recht hebben op het basisbedrag, en 50.000 zouden daarbovenop nog een extra uitkering krijgen.

Bron: www.demorgen.be/nieuws/

Geplaatst: 2015/03/06