Voorschrift corticoïde neussprays

Categorie: 

Voorschrift corticoïde neussprays. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

Er is de laatste weken heel wat te doen geweest over de neussprays met corticoïden in de laagste dosis. Die zijn nu enkel verkrijgbaar op voorschrift én ook deels terugbetaald.
Om overconsumptie van de gevaarlijkere ontzwellende neussprays tegen te gaan en de staatskas zo'n 15,3 miljoen euro te besparen, besliste minister De Block om vanaf 1 januari 2017 de verkoop van zeven neussprays vrij te maken, zonder doktersvoorschrift dus.

Maar de maatregel lokte veel protest uit, vooral vanuit de hoek van de chronische patiënten die vreesden dat hun spraygebruik hen heel veel zou kosten. Minister van Volksgezondheid De Block stuurt de maatregel nu bij: de neussprays met corticoïden krijgen een dubbel statuut. Ze zullen zowel vrij verkocht worden als op voorschrift. De neussprays in de laatste categorie zullen voor een groot deel worden terugbetaald. Al zal het remgeld een heel klein beetje stijgen. Maar voor chronische patiënten die veel uitgaven hebben voor hun gezondheid, vallen de neussprays onder de Maximumfactuur (MAF).

De nieuwe regeling zal wellicht pas ingaan in de tweede helft van volgend jaar. "Het is administratief niet eenvoudig om een geneesmiddel dat eerst voorschriftplichtig was over te hevelen naar de vrije verkoop", aldus FeBelGen, de overkoepelende organisatie van de geneesmiddelensector.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: mailing Vlaams Patiëntenplatform vzw (30-11-2016)

Nieuwsbrief november 2016, primeur 3


lid wordennieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTENWORKSHOP - OP ZOEK NAAR JE TALENTEN

 

 

Geplaatst op: 
Woensdag, 4 januari, 2017 - 20:04