VOS (Voorschrift op Stofnaam) - Nieuwe regels voor 2012 (aanvullend artikel en belangrijke websites

Categorie: 
Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Visualisatie van “goedkoopste geneesmiddelen” in de prijsvergelijkingstabellen op de BCFI-website.

Via deze link http://www.bcfi.be/nieuws/index.cfm?welk=522  vindt u de link naar het Riziv: Sinds 1 april 2012 zijn een aantal nieuwe regelingen voor het “voorschrift op stofnaam” van toepassing [zie www.riziv.fgov.be].
Wanneer u daar verder doorklikt kan u alle huidige en nieuwe informatie aangaande VOS (Voorschrift op Stofnaam) lezen.

www.fagg-afmps.be/nl

De materie is niet zo eenvoudig, vandaar dat hierboven de officiële websites worden meegegeven.

Geplaatst: 4/04/2012


Hieronder vindt u aangaande deze materie een duidelijk artikel

GOEDKOPERE GENEESMIDDELEN

Nieuwe regels voor 2012

Goedkopere geneesmiddelen

Het klinkt vreemd, maar besparingen kunnen ook positieve gevolgen hebben. Binnenkort zullen we in bepaalde gevallen minder betalen voor geneesmiddelen. Onze apotheker zal veel vaker een goedkopere variant op de toonbank zetten.

Gemiddeld koopt elke Belg voor 550 € aan geneesmiddelen (cijfers uit 2009). 218 € betaalt hij uit eigen zak. De rest past de ziekteverzekering bij. Om de kosten terug te dringen heeft de federale regering enkele maatregelen genomen. Die zullen zowel de patiënt als de ziekteverzekering ten goede komen. Wij zetten de vernieuwingen op een rij.

De goedkoopste

Van heel wat geneesmiddelen bestaan er meerdere varianten. Ze verschillen in vorm, kleur, smaak of wijze van toedienen, maar de effecten zijn in principe dezelfde. Dat komt omdat ze allemaal dezelfde actieve bestanddelen in dezelfde dosis bevatten. De prijs van de varianten kan sterk verschillen. De ene producent rekent meer aan dan de andere. Generische geneesmiddelen zijn meestal het goedkoopst.

Als de dokter jou een geneesmiddel voorschrijft, dan kan hij dat doen op merknaam of op stofnaam. In het eerste geval is de apotheker verplicht om jou precies dat geneesmiddel te geven dat op het voorschrift staat. In het tweede geval (stofnaam) mag de apotheker samen met de patiënt kiezen uit alle geneesmiddelen die dat actieve bestanddeel - de stofnaam - bevatten. Hij moet daarbij niet alleen naar de prijs kijken. Het is perfect mogelijk dat hij jou een geneesmiddel meegeeft dat niet tot de allergoedkoopste behoort.

Daar komt verandering in. Als de arts voorschrijft op stofnaam, zal de apotheker verplicht zijn om jou een van de goedkoopste geneesmiddelen af te leveren. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering (Riziv) zal elke maand een lijst opstellen met geneesmiddelen die aan de criteria voldoen. Staat een geneesmiddel niet op die lijst, dan krijg je het alleen als jouw arts het voorgeschreven heeft op merknaam.

Voor de patiënt is dat een goede zaak. De kans bestaat dat producenten hun prijzen zullen laten zakken om op de lijst met goedkoopste geneesmiddelen te geraken. Ook voor de ziekteverzekering levert dat een besparing op. Het bloeddrukmiddel Tenormin 100 mg (56 tabletten) bijvoorbeeld kost je als patiënt 7,58 euro. De ziekteverzekering past 11,82 euro bij. Vervang je Tenormin door het goedkoopste geneesmiddel met hetzelfde actieve bestanddeel, dan betaal je als patiënt nog 2,90 euro. De ziekteverzekering moet dan 9,71 euro bijdragen.

Antibiotica

Voor antibiotica (tegen bacteriële infecties) en antimycotica (tegen schimmelinfecties) worden de regels nog strenger. Zelfs als de arts jou een voorschrift op merknaam geeft, moet de apotheker jou toch een van de goedkoopste varianten van het geneesmiddel geven. In dat geval is er sprake van substitutieplicht.

Alleen als er medische redenen zijn je arts eisen dat de apotheker jou toch een welbepaald (duurder) merkgeneesmiddel aflevert. Dat is bijvoorbeeld mogelijk als je allergisch bent voor bepaalde stoffen in andere varianten. In dat geval moet je arts dat uitdrukkelijk op het voorschrift vermelden. Hij moet ook in je dossier bijhouden waarom jij dat specifieke merk nodig hebt.

Adviserend geneesheer

Om terugbetaling te krijgen door de ziekteverzekering heb je voor sommige geneesmiddelen niet alleen een voorschrift nodig van je arts, maar ook toestemming van de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Het gaat vaak om innoverende, soms dure geneesmiddelen. Voor de terugbetaling ervan zijn strenge voorwaarden vastgelegd. Deze wettelijke regels zijn opgesteld om het geneesmiddel maximaal doeltreffend te houden en om de veiligheid van de patiënt te garanderen.

De regering heeft beslist dat de adviserend geneesheren nog strikter moeten toezien op deze wettelijke vereisten. Op die manier wil ze onterechte terugbetaling tegengaan en de budgetten voor geneesmiddelen onder controle houden.

De adviserend geneesheren kunnen bijvoorbeeld meer uitleg vragen aan je arts. Dat zal vooral in jouw belang als patiënt gebeuren. Heb je op basis van de wettelijke voorwaarden recht op een geneesmiddel, zal je nog steeds zonder probleem toelating ontvangen van je adviserend geneesheer.

Bron: Dieter Herregodts, Visie- vrijdag 6 april 2012