Vroege diagnose, betere resultaten

De oorzaak van reumatoïde artritis is nog steeds onbekend, maar het begrip van de pathologische processen is in de laatste 20 jaar sterk toegenomen.


Vroege diagnose, betere resultaten

In het april-nummer van de Australian Prescriber schrijven Dr. Tom Wilsdon, klinisch farmacologisch geregistreerd bij Flinders Medical Center, en professor Catherine Hill van de School of Medicine, University of Adelaide, dat deze vooruitgang in kennis de manier waarop de ziekte wordt behandeld sterk heeft beïnvloed en bijgevolg tot verbeterde resultaten voor de patiënten heeft geleid.

Vroege diagnose, betere resultatenReumatoïde artritis is een chronische auto-immuunaandoening die gewrichten affecteert. De aanvang is meestal bij mensen van 35-60 jaar, maar de meerderheid van de patiënten in Australië zijn ouder dan 65 jaar.

Zonder behandeling kan het onderliggende inflammatoire proces leiden tot vernietiging van de gewrichten, pijn, deformiteit, handicap en ook hartziekte.
Nieuwere behandelingen voor reumatoïde artritis wijzigen het verloop van de ziekte. Ze verminderen ontsteking en pijn en voorkomen verdere schade aan de gewrichten.

De auteurs zeggen dat patiënten met vermoedelijke reumatoïde artritis onmiddellijk moeten worden doorverwezen voor behandeling, zodat vroege interventie betere resultaten op lange termijn kan opleveren.

"Binnen drie maanden na de aanvang is er een kans op slagen. Bij vroege behandeling is het waarschijnlijker om remissie te bereiken en de progressie van de aandoening te vertragen. Een behandeling met meer dan drie maanden vertraging veroorzaakt meer gewirchtsschade en een grotere kans op langdurige behandeling."

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: diagnose

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan nps.org.au , Early treatment key to success in rheumatoid arthritis
Nieuwsbrief Primeur 3 - juni 2017


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN OP ZOEK NAAR JE TALENTEN Sint-Niklaas

 

Geplaatst op: 
Woensdag, 9 augustus, 2017 - 20:24