Vroege diagnose voorkomt blijvende reumaschade

Vroege diagnose voorkomt blijvende reumaschadeTot zo’n vijftien jaar geleden leidden reumatische aandoeningen vaak tot invaliditeit, zware functiebeperkingen en orgaanfalen. De medische wereld is vandaag echter zo vergevorderd dat veel van de meer dan 200 reumatische aandoeningen goed onder controle te krijgen zijn. Daarbij is een zo vroeg mogelijke diagnose heel belangrijk om blijvende schade te vermijden.


Vroege diagnose voorkomt blijvende schade. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

De Europese Liga tegen Reuma (EULAR) focust in de campagne ‘Don’t Delay, Connect Today’ op het belang van vroege diagnose bij reumatische aandoeningen. De Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR), patiënten-samenwerkingsplatformen ReumaNet (Vlaams) en Clair (Waals) en de Belgische Paramedici in Reumatologie (BHPR) verspreiden de boodschap in België. 

“De impact van reumatische aandoeningen op de maatschappij is groter dan we ons kunnen voorstellen”, zeggen ReumaNet voorzitter Gerd Jacobs en KBVR voorzitter professor Bernard Lauwerys. “ Eén op vijf mensen in België krijgt ooit in zijn leven te maken met reuma. Gezien de aandoeningen ook bij jonge mensen en zelfs kinderen voorkomen, hebben ze ook invloed op sociaaleconomische factoren. Een vroege diagnose en correcte, snelle behandeling kan de impact van reuma minimaliseren en mensen actief houden, zowel op het werk als thuis of in hun sociale kringen.”

De laatste jaren kunnen artsen dankzij verbeterde technieken steeds sneller correcte diagnoses stellen. Tegelijkertijd kan er gerichter en persoonlijker behandeld worden. “Deze ontwikkelingen hebben een revolutie ontketend in de aanpak van inflammatoire reuma’s waardoor mensen hun persoonlijke, sociale en professionele leven beter kunnen aanpakken”, weet Lauwerys. “Het is heel belangrijk om bij symptomen als gewrichts- en rugklachten, een langdurig koortsig gevoel of uitzonderlijke vermoeidheid een arts te raadplegen. Huisartsen kunnen op basis van een eerste onderzoek doorverwijzen naar een reumatoloog. Wachten heeft geen zin, voorkomen is beter dan genezen.”

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: ReumaNet, PERSBERICHT – Brussel, 15 juli 2017

Meer info op raliga.be over: diagnose


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN OP ZOEK NAAR JE TALENTEN Sint-Niklaas

 

 

Geplaatst op: 
Dinsdag, 8 augustus, 2017 - 19:24