Waarom zijn mijn gewrichten stijf in de ochtend?

- Vraag het aan de dokter -

Waarom zijn mijn gewrichten stijf in de ochtend?Waarom zijn mijn gewrichten zo stijf als ik wakker word? Kan ik er iets aan doen?


Stijfheid in de rug, knieën of voeten is een algemene klacht die Dr. William Kormos, M.D. vaak van oudere personen hoort.
Mensen zeggen vaak: "Ik word gewoon oud," maar niet alleen de leeftijd leidt tot stijfheid in de gewrichten 's ochtends.
Het is meestal een aanduiding van versleten gewrichten, spierkracht of ontsteking door artritis.

Naarmate je gewrichten ouder worden begint het sponzig kraakbeen uit te drogen en te verstijven. De gewrichtsbekleding produceert ook minder synoviaal vocht, dat de gewrichten smeert. Zwakke spieren en stijve pezen hebben ook de neiging om tijdens de slaap te verstijven. Osteoartritis of artrose (slijtagereuma) en reumatoïde artritis (die zwelling en ontsteking veroorzaken), kunnen beiden ochtendstijfheid veroorzaken.
Bij artrose bedraagt de gemiddelde duurtijd slechts ongeveer 10 tot 15 minuten. De stijfheid gaat weg bij beweging en bij opwarming van de gewrichten en spieren.
Stijfheid door reumatoïde artritis kan echter meer dan een uur duren.

Je kan de veroudering van gewrichten niet terugdraaien en, hoewel bepaalde medicijnen kunnen helpen om artritispijn en ontsteking onder controle te houden, kan stijfheid nog steeds voorkomen. Toch kan je de ernst en frequentie van stijfheid in de ochtend verminderen door meer actief te zijn en te oefenen om de spierkracht en flexibiliteit te vergroten. Het behoud van een gezond gewicht kan ook helpen. Laat je echter niet in om bij gewrichtsklachten voedingssupplementen te nemen, zoals glucosamine of chondroïtine. Deze lijken niet de symptomen op lange termijn te verhelpen.

—William Kormos, M.D.
Editor in Chief, Harvard Men's Health Watch

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan health.harvard.edu, What makes my joints stiff in the morning?
Nieuwsbrief Reumatoïde Artritis Liga vzw  nr. 4 - april 2017, primeur 3

 

Geplaatst op: 
Vrijdag, 2 juni, 2017 - 20:42