Wanderlust

Wanderlust. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

Vakantie en reizen worden veelal in één adem genoemd.
"Reuma sluit gelukkig reizen niet uit. Het wordt wel 'anders' reizen. Zoals bij alle activiteiten: zoeken naar de manier van reizen die bij je past", zo schrijft Marthe.


‘Wanderlust’ is de Engelse term voor graag reizen en de wereld willen zien, voor het gevoel niet stil te kunnen zitten. Er zijn zoveel plekken op deze aarde die de moeite van het verkennen waard zijn, die je blik wat wijder maken, culturen om te ontdekken. Ik ben er eerlijk gezegd dol op. Hoe meer je reist, hoe meer de reismicrobe zich nestelt. 
Reuma sluit reizen gelukkig niet uit. Het wordt wel ‘anders’ reizen. Zoals bij alle activiteiten: zoeken naar de manier van reizen die bij je past. 

Toen ik een jonge twintiger was wilde ik zo graag met een reisorganisatie weg. Naar landen en werelddelen waarvan de namen alleen al me deden dromen. Liefst lekker avontuurlijk. Een georganiseerde reis betekent echter dat je je aanpast aan het ritme van de groep. Uit ervaring heb ik geleerd dat op stap gaan met een reisgroep van fysiek gezonde mensen snel uitloopt op frustratie. Dat vreselijke gevoel niet genoeg te kunnen en in het verlengde soms niet ‘goed genoeg zijn’ en dus het overschrijden van je eigen grenzen. Met een groot risico op een opstoot en dus niet mijn weg.

Nu reis ik vaak samen met een goede vriendin. Zij heeft een talent voor het ineensteken van interessante reizen. We hebben samen al wat continenten afgereden. We hebben een beetje hetzelfde ritme, willen veel zien maar vinden het niets-moet-alles-mag principe toch wel belangrijk. Als ik niet naar mijn budget zou moeten kijken, dan hoe verder hoe liever. Daar komt echter ook het reumakaartje even kijken.
Voor sommige landen zijn vaccinaties nodig. De meeste kan ik, ook met Humira, wel hebben. Maar ‘levende’ vaccins zijn uitgesloten, tenzij ik gedurende maanden stop met mijn medicatie. Een risico dat ik voorlopig niet wil nemen. Dat sluit landen in Afrika en Zuid-Amerika uit als reisbestemmingen. Ik vind dat soms wel spijtig. Voorlopig denk ik dat wanneer ik om één of andere reden voor langere tijd met Humira zou moeten stoppen ik misschien wel een moment vind om dat vaccin te gaan halen.
En dan … ligt de andere helft van de wereld ook open.

Marthe

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

 

 

 

Geplaatst op: 
Vrijdag, 15 juli, 2016 - 23:20