Wat veroorzaakt reumatoïde artritis?

Een combinatie van genetische gevoeligheid en omgevingsfactoren kunnen bijdragen tot de ontwikkelling van reumatoïde artritis.
Welke elementen een rol kunnen spelen, lees je in het bijgaande artikel.


Wat veroorzaakt RA? Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

 

Reumatoïde artritis (RA) wordt verondersteld te worden veroorzaakt door een combinatie van genetische gevoeligheid en omgevingsfactoren. In veel gevallen zullen individuen een aantal van deze factoren hebben die allemaal kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van de ziekte.

Erfelijke genetische gevoeligheid
Aanvankelijk werd vastgesteld dat patiënten met een familiegeschiedenis van reumatoïde artritis meer kans op de aandoening hadden, waarmede een familiale link werd aangenomen.
Sinds de invoering van meer geavanceerde technologie werden verschillende genen geïdentificeerd, waarvan men denkt dat zij een verhoogd risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis veroorzaken. In feite wordt aangenomen dat verschillende genetische markers vaak bij elke aandoening een rol spelen.

Het HLA-DRB1 gen is de meest overheersende genetische risicofactor voor de ontwikkeling van reumatoïde artritis. Er zijn vele varianten op dit gen en een aantal hiervan worden aan een verhoogd risico op de ziekte gekoppeld. Bovendien wordt het eiwit tyrosine fosfatase 22 (PTPN22) gen ook gelinkt aan een hoger risico op reumatoïde artritis, hoewel het onduidelijk is, hoe dit gebeurt?

Er wordt echter aangenomen dat er veel meer genetische markers zijn die nog niet geïdentificeerd zijn en die, bij verder onderzoek, kunnen leiden tot een beter begrip van de ziekte en een gerichte behandeling en preventie zouden kunnen opleveren.

Hormonale factoren
Reumatoïde artritis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de ziekte lijkt in remissie te gaan tijdens de zwangerschap, wat zou kunnen verklaren dat hormonale factoren een rol kunnen spelen in het ontstaan en het verloop van de ziekte. Een hormoon dat betrokken kan zijn in het veroorzaken van reumatoïde artritis is prolactine, verantwoordelijk voor de melkproductie en verhoging op ontstekingen.

Bovendien, het aantal van reumatoïde artritis bij jonge vrouwen, die de anticonceptiepil hebben genomen, bedraagt ongeveer de helft dan zij die nooit de pil namen.

Gezondheidscondities
Er werd lang geloofd dat bepaalde infecties waarschijnlijk reumatoïde artritis zouden veroorzaken, maar na veel vruchteloos onderzoek blijkt duidelijk dat er geen enkele infectie of agens de ziekte veroorzaakt. Nochtans veel van de onlangs onderzochte gevallen hadden een of andere infectie gehad, waardoor de immuunreactie tegen verschillende types infecties kunnen leiden tot artritissymptomen.

In zeldzame gevallen kan immunisatie reumatoïde artritis uitlokken, die wordt toegeschreven aan de onder controle zijnde infectie via toegediende vaccinatie.

Reumatoïde artritis komt ook vaker voor bij mensen die reeds een auto-immuunziekte hebben, waarschijnlijk omwille van de gelijkenis in de pathologie van de omstandigheden.

Roken
Een voorgeschiedenis van roken is een aanzienlijk risico voor de ontwikkeling van reumatoïde artritis en kan ook invloed hebben op het verloop of progressie van de ziekte.

Veel rokers met reumatoïde artritis vinden het moeilijk om met roken te stoppen ook al kan dit helpen om bepaalde symptomen, zoals gewrichtsgevoeligheid en -pijn, te verminderen. Patiënten die blijven roken lopen het risico op extra-articulaire botziekte waarbij ook knobbels/knokkels, longen of bloedvaten kunnen worden aangetast.

Dieet
Er zijn ook aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen of eetpatronen de kans vergroten om door de ziekte te worden getroffen. Bijvoorbeeld, mensen met diëten voor een groot deel bestaande uit rood vlees en laag aan vitamine C en vitamine A lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan NewsMedical.net, What Causes Rheumatoid Arthritis

 

 

Geplaatst op: 
Vrijdag, 22 juli, 2016 - 18:42