De scootmobiel

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

MOBIEL BLIJVEN

  1. De elektrische fiets
    De elektrische fiets hoef ik niet meer te beschrijven. De lezers zullen er meer over weten dan ik.
  2. De scootmobiel
    De verschillende scootmobiel types: Binnenscooter, binnen/buiten en buitenscooters. Wat is het verschil?

Er kan onderscheid worden gemaakt in 3 types scootmobielen:

De binnenhuisscooter: Compact, wendbaar,geschikt voor gladde ondergrond, geen vering, geen verlichting.

De binnen/buitenscooter: Compacte buitenscooter voor gebruik in uw onmiddellijke omgeving, wendbaar, niet te groot, met vering, comfortabel, met verlichting en spiegels.

De buitenscooter: Geschikt voor buitengebruik, op oneffen wegen, hogere snelheid, grote actieradius, goede vering, heel comfortabel zitsysteem, zware motor, verlichting en spiegels.

Omstreeks het jaar 2000 kocht ik me een scootmobiel (zie foto). Nu kwam ik terug op plaatsen waar ik in jaren niet meer was geweest: zelfstandig naar de bakker; naar de dinsdagmarkt tussen de verschillende kramen kuieren en rustig, al zittend, een babbeltje kunnen doen met bekenden; in de bossen rond mijn woning ronthotsen,… zalig. Maar er kwam vrij snel een eind aan na mijn zware sepsis en het verlies van prothesen. Ik was bijgevolg verplicht deze scootmobiel te verkopen, uiteraard met financieel verlies. Want in die tijd van aankoop was er - denk ik - geen tussenkomst van RIZIV of VAPH. Die scootmobiel was trouwens een demonstratiemodel die ik veel goedkoper had kunnen kopen. Vandaar dat ik geen aanvraag bij het RIZIV indiende. (Let wel: voor deze scootmobiel was ik verplicht een verzekering voorbromfiets te nemen om op straat te mogen rijden).

scootmobiel

      scootmobiel

Ondertussen is deze regelgeving de volgende.

Je leest er hier alles over: http://www.ikblijfmobiel.be/mobilityscooters/riziv . Ik Blijf Mobiel - De website met alle informatie over scootmobielen.

Aan te raden is eerst contact te nemen met de Maatschappelijke dienst van je mutualiteit.

En wees voorzichtig: meestal geldt de regel ‘eerst aanvragen en na goedkeuring pas kopen’.

Geplaatst: 2014-09-22 door Mia