'Looprekjes', 'rolators' en 'rolmobiel artritis met armsteunen'

Categorie: 
Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Omschrijving van een rolator of looprekje: "loopkader, vaste constructie, met wielen en poten, steun door middel van handvatten die hoogteverstelbaar zijn, net als alle andere varianten van steunen".
Er zijn tientallen varianten van looprekjes en rolators in de handel.

Iedereen kent het gewone looprekje wel. We kennen het klassieke looprekje met  4 rubberen pootjes maar ook het nieuwere en handiger model met 2 pootjes en 2 bandenloze wieltjes. De rubberen pootjes zijn belangrijk om schuiven en vallen te voorkomen. De looprekjes kunnen enkel binnenshuis gebruikt worden. Tegenwoordig zijn de looprekjes uitgerust met een zitbankje. Je kan er ook een mandje bij hebben om een en ander in op te bergen. Na operatie aan heupen, knieën, voeten of enkels is zo'n looprekje erg handig voor RA-patiënten om te (leren) stappen want dikwijls zijn krukken niet mogelijk omdat dit overbelasting geeft aan schouders en polsen.

Eenvoudig looprekje

In het straatbeeld zien we dikwijls oudere mensen met een zogenaamde 'rolator' met 3 of 4 wielen. 
Wanneer stappen en dragen van boodschappen moeilijk wordt kan dit een erg handig hulpmiddel zijn om je boodschappen toch nog zelfstandig te kunnen doen, of om een korte wandeling te maken. Ook RA-patiënten kunnen dit soort rolator gebruiken wanneer de polsen het nog toelaten, want het gewicht rust grotendeels op de polsen. Het kan ook als loophulpmiddel in huis gebruikt worden.
Bij het kiezen van een loophulpmiddel is het belangrijk erop te letten dat de polsen en handen het aankunnen.

Klassieke rolator

De armsteun rolator of 'Rolmobiel artritis met armsteunen' is speciaal ontworpen voor RA-patiënten. Hier liggen de onderarmen op de armsteunen waardoor het gewicht verdeeld wordt over zowel de benen als de armen. De armsteunen zijn eveneens op hoogte verstelbaar. De remmen gebruiken is, afhankelijk van de staat van de handen, moeilijk of onmogelijk. Maar na verbetering van het evenwicht door oefenen met de kinesitherapeut is remmen niet meer nodig. Wel kan de rolator vastgezet worden met de remmen – belangrijk wanneer je erop gaat zitten –, maar dit is makkelijk met beide handen te doen. Je hoeft dan niet te remmen, zoals een fietsrem, maar je 'duwt' de rem (met de bol – zie foto) van je weg.
Wanneer zelfstandig stappen onmogelijk geworden is kan, dankzij dit hulpmiddel, de mobiliteit toch enigszins behouden blijven en het gebruik van een elektrische rolstoel binnenshuis uitgesteld worden.  Dit is heel belangrijk want op deze manier heeft men nog enigszins beweging en bijgevolg een betere bloedcirculatie. Een minpunt is dat er overbelasting van de schouders kan ontstaan.

Rolator met armsteunen


Mia, 28 april 2008

Heb je zelf een hulpmiddel ontworpen?
Mail dan de beschrijving met foto naar ra@raliga.be
.