Kustverblijf RA- Limburg (september 2008)

Net zoals vorig jaar werd er een reis georganiseerd voor RA-patiënten en hun mantelzorger.

We waren met 47 mensen waarvan 13 verpleegkundigen en een kinesiste.
Ons verlof ging door van 22 sept. tot 26 sept. We verbleven in Nieuwpoort-bad,  Oostduinkerke in hotel Ter Helme waar wij allemaal kamers kregen op het gelijkvloers.

Die week was het heel mooi weer zodat we konden wandelen. De rolstoelen werden geduwd door het verplegend personeel en vrijwilligers, zodat de partners eveneens konden genieten.
Elke morgen, terwijl de RA-mensen werden gewassen en aangekleed door de verpleging, maakte mijn man Pieter een ochtendwandeling met de andere partners die meewilden, om van de omgeving en de ochtendlucht te genieten.
Elke dag wilde iedereen naar buiten zodat we o.a. heel wat musea konden bezoeken zoals het visserijmuseum. Iedereen genoot ervan toen we zagen hoe dit allemaal in zijn werk ging. Telkens werden we met onze liftbus afgezet tot aan de bestemming. Dat was heel belangrijk.

We zijn ook de abdij Ten Duinen gaan bekijken waar me konden zien hoe de kloosterlingen in die tijd leefden. Er was eveneens een film te bekijken.
's Avonds  konden we in de bar van ons hotel nagenieten van alles. We amuseerden ons verder met kaarten of een gezellige babbel. Velen deden nog een avondwandeling aan zee waar men tot innerlijke rust kon komen. Heerlijk om aan dat alles te kunnen meedoen.

De daguitstap naar Veurne markt was heel gezellig met het toeristisch treintje dat ons aan het hotel kwam afhalen en door Veurne bracht met zijn mooie markt. Na de middaglunch kregen we uitleg van een gids over de gebouwen van Veurne. Daarna vertrok het treintje met ons naar het bakkerijmuseum, waar de gidsen ons al stonden op te wachten en een heel uitgebreide en begrijpelijke uitleg gaven. Spijtig dat de tijd eigenlijk te kort was want we hadden ons best nog een dag kunnen amuseren. Om 17u keerden we terug naar ons hotel waar weer lekker eten stond te wachten.
We zijn er echt verwend geworden: 's morgens ontbijtbuffet naar keuze en zoveel je wilde; 's middags en 's avonds altijd volledige warme maaltijden.

Op donderdagvoormiddag was het voor wie dit wenste een stevige wandeling van Nieuwpoort-bad naar Nieuwpoort stad langs het water met de heerlijk frisse lucht. Voor de anderen het Delveau museum dat echt de moeite loont. Spijtig dat hierin maar 11 mensen geïnteresseerd waren: mooie schilderijen, ook weer een gids die goed en duidelijk de rondleiding deed.
Donderdagnamiddag was vrij voor iedereen want 's avonds was er een afscheidsfeest diner met animatie voor iedereen. Velen bleven vieren tot laat in de morgen.

Onze laatste dag, vrijdag, was vrij vlug om want de koffers moesten gepakt worden, nog groepsfoto's maken, het middagmaal, en dan ging het huiswaarts. Borgloon was de eerste stopplaats waar wij in de taverne veilig werden verwelkomd met koffie en taart, en als presentje een bakje appels meekregen. Iedereen was moe maar voldaan en keerde met spijt naar huis.
De week was te vlug omgevlogen voor velen van deze mensen.
Iedereen hoopt op een samenkomt om herinneringen op te halen en foto's te bekijken.

Regina, 11 oktober 2008