RESULTAAT PATIËNTENONDERZOEK - Reumatoïde artritis: Kennis – Opvolging – Persoonlijke evaluatie

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

U zal zich vast herinneren dat een tijdje geleden een enquête over de kennis, de opvolging en de zelfevaluatie van reumatoïde artritis door de patiënten, op deze website te vinden was van 1/9/08  tot 31/12/08), die Medistrat, een bureau gespecialiseerd in marktonderzoek over medische onderwerpen, organiseerde in samenwerking met de patiëntenverenigingen (zie dia 1).

Het doel van dit onderzoek was gegevens te verzamelen om vanuit de diverse patiëntenverenigingen gerichter acties te kunnen ondernemen en meer ondersteuning en informatie over reumatoïde artritis aan hun leden en het groot publiek te kunnen geven.

 

De sponsor van deze enquête is nv Roche sa.

In bijlage vindt u de diavoorstelling.
Ik denk wel dat het resultaat van de presentatie aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.
Wat ons opvalt is dat de RA-patiënten aangeven onvoldoende geïnformeerd te zijn (dia 6). Als RA-Liga is het onze betrachting hieraan te verhelpen. Op onze website kan u alvast heel wat noodzakelijke informatie vinden, ook over de financiële hulp waarop beroep kan worden gedaan. Zie in de rubriek 'Leven met RA' de verschillende 'Artikels'.
Dia 20: slechts weinig patiënten kennen de DAS 28-score. De uitleg hierover is op onze website o.a. te vinden bij 'Verklarende Woordenlijst'. Ook de HAQ-index is hier te vinden (dia 16).
Dia 26: voor aanpassingen, zie in de rubriek 'Leven met RA' – 'Hulpmiddelen' en de artikels over het VAPH.
Dia's 33 en 34 geven een algemene conclusie van de enquêteurs.

Nog even vermelden dat de resultaten van deze enquête bekendgemaakt en gepresenteerd werden op onze 'Grote Infodag' van 28 maart 2009.

Mia, 7 april 2009