Pijnstillers verhogen de kans op gehoorverlies

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Het regelmatig slikken van pijnstillers zoals paracetamol, aspirine en ibuprofen kan het risico op gehoorverlies vergroten. Zo blijkt uit recent onderzoek.

Het regelmatig gebruik van pijnstillers, ten minste twee keer per week, kan het risico op een licht tot zwaar gehoorverlies voor het vijftigste levensjaar verdubbelen. Dat stelt Sharon Curhan van de afdeling medicijnen van het `Brigham and Women`s Hospital`.
In Amerika zijn ongeveer 36 miljoen slechthorenden. Een derde van deze groep is tussen de 40 en 49 jaar oud. De onderzoekers vroegen zich af of er buiten lawaai en ouderdom, nog ander risicofactoren waren die de kans op gehoorverlies verhogen. De focus van het onderzoek lag op pijnstillers en in hoeverre deze de functies van het binnenoor aantasten (oxotoxiteit). De onderzoekers hebben hiervoor data van 26.000 Duitse mannen bekeken die 18 jaar lang om de twee jaar onderzocht werden. Hoe jonger de deelnemers waren, hoe waarschijnlijker het was dat hun gehoorvermogen afnam bij regelmatige inname van pijnstillers.

  • De regelmatige inname van aspirine verhoogt de kans op gehoorverlies bij mannen onder de 59 jaar met 33%. Bij mannen ouder dan 60 jaar kon deze relatie niet worden vastgesteld.
  • Regelmatige inname van NSAID's (anti-reuma medicatie zonder steroïden) verhoogt de kans op gehoorverlies bij mannen onder de 50 jaar met 61%. Bij oudere mannen is dit risico iets lager. In de leeftijdsgroep van 50 tot 59-jarigen is de kans 32% hoger; bij de groep mannen van 60+ was de verhoging 16%.
  • Het regelmatig gebruik van paracetamol door mannen onder de 50 jaar verhoogt de kans op gehoorverlies op latere leeftijd zeer sterk; het risico bij deze groep neemt met 99% toe. Bij de groep 50 tot 59-jarigen gaat het om een verhoogd risico van 38% en bij de groep 60+ers van 16%.

De onderzoekers concluderen dat er een verband bestaat tussen de regelmatige inname van pijnstillers en een verhoogde kans op het krijgen van gehoorverlies op latere leeftijd. In dit onderzoek is alleen gekeken naar mannen; vooral jongere mannen lopen risico.
Als je regelmatig pijnstillers slikt is het raadzaam om de risico`s te bespreken met je huisarts en eventueel een hoortest te laten doen.

Medicijnenwijzer
Ook andere medicatie kan invloed hebben op je gehoor. Op de website van de NVVS kun je in de Medicijnenwijzer kijken welke invloed bepaalde medicatie kan hebben op het gehoor. In de Medicijnwijzer kun je zoeken op de naam van het medicijn (of de medicijngroep) waar je informatie over zoekt. De website geeft informatie over mogelijke schadelijkheid van dit middel voor het gehoor, welke effecten er precies kunnen optreden, welke factoren hierop van invloed zijn en of beschermende maatregelen bij gebruik van dit medicijn mogelijk zijn. Hoewel de opsomming in de Medicijnenwijzer misschien anders doet vermoeden, is de kans op hoorproblemen bij de meeste medicatie over het algemeen klein.

Dit artikel is gebaseerd op de volgende twee artikelen Painkillers raise deafness risks en Schwerhörig durch Schmerzmittel. En op de website van de NVVS.

www.doof.nl
Datum publicatie: 30 februari 2010

Geplaatst: 19/12/2010