Reumafonds aan basis 3-dimensionale heupscan

Een nieuwe techniek om het functioneren van de heup 3-dimensionaal in beeld te brengen, wordt vanaf nu gebruikt bij orthopedische behandelingen. De techniek is ontwikkeld dankzij financiële ondersteuning van het Reumafonds.

3-dimensionale scan van heup
Met de innovatieve simulaties kan de arts beter zien waarom een patiënt pijn aan zijn heup heeft en hoe deze klacht verholpen kan worden. Door het 3-dimensionale beeld wordt duidelijk hoe het gewricht functioneert. Na de diagnose laat de computer ook zien wat de chirurg precies moet doen om het probleem te verhelpen.

 

Reumafonds aan basis
De innovatieve techniek is ontwikkeld door dr. Peter Krekel. Vorig jaar promoveerde hij op het onderwerp, gefinancierd door het Reumafonds. Het Reumafonds financiert 18 academische onderzoeksgroepen in Nederland, waaronder Orthopedie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zeven jaar
Als afstudeerproject aan de Technische Universiteit Delft deed hij vanaf 2005 onderzoek naar 3D-techniek. Krekel: ‘We hebben maar liefst zeven jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze techniek. Het is fantastisch om te zien dat het onderzoek nu echt gebruikt wordt om patiënten beter te behandelen.’

Enthousiast
Orthopedisch chirurg Rolf Bloem van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft kan als eerste gebruikmaken van de nieuwe techniek en is heel enthousiast. ‘Met de bewegende 3-dimensionale beelden kan je goed zien of de klachten van een patient worden veroorzaakt door de vorm van het gewricht. Je weet dan ook meteen waar je moet zijn tijdens de operatie.’

Markt
De techniek wordt op de markt gebracht door Clinical Graphics, een bedrijf dat is ontstaan door een speciaal ondernemersprogramma van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Technische Universiteit Delft. Dr. Peter Krekel leidt dit bedrijf. Krekel werkt momenteel aan een toepassing van de nieuwe techniek voor schouder- en knieoperaties.

Bron: Reumafonds.nl

Geplaatst: 14/07/2012