Zelfhulpgroep Reumatoïde Artritis Limburg

Verslag van ons kustverblijf voor zwaar hulpbehoevende RA patiënten – van 17 t.e.m. 21 september 2007

Maandag 17 september om 9u30 uur was het eindelijk zo ver. Het eerste grote project van onze VZW RA-Limburg kon van start gaan. Al onze beschikbare energie en tijd van het afgelopen jaar hadden wij gestoken in het realiseren van dit project. Via de Limburgse reumatologen waren 13 RA patiënten, die aan de voorwaarden voldeden om in aanmerking te komen voor dit project, gerekruteerd. Zo kwam het dan ook dat wij niets anders zagen dan gelukkige en verwachtingsvolle gezichten. Om 10 uur vertrokken wij met 35 personen vanaf de veiling in Borgloon met een mooie aangepaste autobus van reizen De Kroon. Het gezelschap bestond uit 13 RA patiënten, 11 echtgenoten of mantelzorgers, 1 lerares verpleegkunde met 7 stagiairs verpleegkunde, 1 kinesiste, een thuisverpleger en een begeleidster voor de groep partners. Ook konden wij ter plaatse rekenen op de permanentie van 2 dokters die elkaar afwisselden.

Door wat vertraging onderweg liepen wij een uurtje achter op ons schema, doch dit kon de pret en de ambiance in de bus niet drukken. Dit laatste had ook wel iets te maken met onze buschauffeur die gedurende dit verblijf zijn beste beentje voorzette en ten gepaste tijde zorgde voor de nodige animatie. Bij aankomst in ons verblijf “Ravelingen” te Mariakerke (Oostende), werd het middagmaal geserveerd, de mooie aangepaste appartementjes en studio’s werden toegewezen volgens de behoeften van de RA patiënten en daarna volgde er een kennismaking in spelvorm. Na het avondmaal was er gelegenheid tot het bijwonen van een korte dansdemonstratie, een wandeling op de dijk of een terrasje. Daarna was het tijd voor onze eerste, zij het dan stormachtige, nacht aan zee. Gedurende dit verblijf werden de voormiddagen zoveel mogelijk vrijgehouden voor de verzorging en de kinesitherapie van de RA patiënten. Voor de partners waren er de ochtendwandelingen en andere gezellige bezigheden.

Dinsdag na het middagmaal konden de weergoden er ons niet van weerhouden om een uitstap te maken naar Brugge, waar we een gezellige boottocht maakten met de “Old Piper”, die ons voerde van Brugge naar Beernem en terug. Na het avondmaal in Ravelingen was er gelegenheid om deel te nemen aan een bingo avond, een avondwandeling of om gewoon een lekker glaasje te drinken in de bar van het hotel.

Woensdag voormiddag waren de weergoden ons gunstig gezind, of hadden de weergoden nu pas vernomen dat wij aan zee verbleven? Onze energieke RA patiënten verkozen dan ook in de voormiddag een bezoek aan de winkelstraat van Oostende boven hun dagelijkse oefensessie. Na het middagmaal en een kleine rustperiode stond het zwembad van Ravelingen ter beschikking van onze RA patiënten. Er werd genoten van het lekker warme water, de bubbelbaden en de andere faciliteiten. Wegens de minder goede weersomstandigheden in de namiddag moest de aangepaste, geleide wandeling “van Ensor tot Prins Karel” omgevormd worden tot een uurtje uitleg aan de hand van foto’s door een Oostendse gids. Na het avondmaal werd er genoten van een muzikale avond met Martin Dewinter.

Donderdag was er een daguitstap voorzien naar Frankrijk. Dit hield in dat de bus vertrok aan het hotel om 10 uur. Het weer was terug goed en voor deze uitstap werden we begeleid door 2 gidsen. Rond 11u15 kwamen we aan in Gyvelde. Hier bevond zich het domein Bommelaarswall (het Bokrijk van Frankrijk), waar we het aperitief en de lunch geserveerd kregen. Dan volgde een 2 uur durende rondleiding (toegankelijk voor onze rolstoelen) met de gids. Tot slot werden we getrakteerd op koffie en taart. Om 16u30 werd de terugtocht naar Ravelingen aangevat waar ons om 18 uur een feestelijk avondmaal werd aangeboden. Hierna volgde een zoveelste speech door onze voorzitster Regine (maar daar is ze goed in) met een dankwoord en een kleine attentie voor elke vrijwilliger. De avond werd verder opgevuld met het optreden van een muzikaal duo. Te vroeg naar onze zin (12 uur) was ook deze laatste avond ten einde, en vond men het nog nodig een afzakkertje te nemen in de bar. Voor sommigen was dit net iets te veel, maar kom, ook RA patiënten mogen zich al eens laten gaan. Zo werd het voor bepaalde personen dus een korte nachtrust maar die zou thuis wel weer ingehaald worden.

Op vrijdag 21 september kwam ook aan dit sprookje een einde. De voormiddag ging volledig op aan inpakken, uitchecken en eventueel nog een kleine wandeling op de dijk. Na het middagmaal vertrokken wij om 14 uur huiswaarts. Bij onze terugtocht was het veel stiller in de bus. Was het de vermoeidheid die begon te knagen, of was het een resultaat van de vorige avond? In elk geval iedereen ging zeer voldaan terug huiswaarts en allen waren we overtuigd dat deze uitstap voor herhaling vatbaar is. Bij aankomst aan de veiling Borgloon werden er foto’s genomen, samen met de burgemeester, voor de 'goed nieuws krant'. Zeg nu zelf, als er iets een plaatsje verdient in de goed nieuws krant dan is het toch wel zulk een initiatief. Alle deelnemers werden nog getrakteerd op koffie, broodjes en taart. Stilaan begon iedereen naar huis te verlangen en het duurde dan ook niet lang meer of de eerste mensen begonnen op te stappen. Alles was in één woord geweldig. Wij zijn op maandag vertrokken als individuele koppels waarvan 1 partner met RA en we zijn terug gekomen als een hechte groep.

Bij deze willen wij niet nalaten om iedereen die ook maar iets heeft bijgedragen aan de verwezenlijking van dit project hartelijk te bedanken. In naam van alle deelnemers wil ik een extra woordje van dank voor onze voorzitster Regine. Zonder haar inzet en gedrevenheid was van heel dit project geen sprake geweest. Ze spant haar man Pieter en de rest van de ploeg wel voor haar kar, maar ze zorgt wel dat er resultaat is.
Bedankt Regine !

Jeannine