Hoe ontstaat pijn aan de achillespees?
Pijn aan de achillespees komt vaak voor bij reumapatiënten, vooral bij mensen met de ziekte van Bechterew.
Bij pijn aan de achillespees zit de pijnplek vaak op de aanhechting op de hiel, een zogenoemde slijmbeursontsteking. Maar het kan ook tot zes centimeter boven de aanhechting zitten. Dat is een ontsteking van de achillespees zelf. De achillespees is dan rood, gezwollen, warm en pijnlijk. De pijnklachten kunnen ook chronisch zijn, zowel bij rust als tijdens het lopen.
Er zijn diverse mogelijke oorzaken voor het ontstaan van achillespeesklachten:
- Ontstekingsactiviteiten van de aanhechting van de pees op het hielbeen;
- Slecht looppatroon: te veel naar binnen lopen (overproneren), of te veel naar buiten lopen (oversupineren);
- Slechte voetstand: holvoeten, scheefstand van het bekken (beenlengteverschil);
- Schoeisel en loopondergrond.
De arts probeert allereerst de oorzaak van het probleem te vinden. Dit kan een irritatie zijn door overbelasting, een uiting van een ziekte, een gedeeltelijke of complete scheuring of, zoals wel vaker voorkomt, een niet goed onderkende afwijking van de voetvorm.
Een ontsteking kan het gevolg zijn van overbelasting: enerzijds door te veel gebruik, anderzijds door verkeerd gebruik - bijvoorbeeld bij een afwijkende voetstand.
De aard van de behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Zo kan de arts medicatie voorschrijven, zoals ontstekingsremmers, of een injectie met een corticoïde geven in de pees zelf. Behandeling kan ook bestaan uit schoenaanpassingen, advies om sportschoenen te dragen, en algemeen advies over schoeisel.
Een verkeerd looppatroon of een verkeerde voetstand wordt behandeld door de podoloog met correctiezolen of aanpassingen van de confectie- of sportschoen. Schoenen met goede schokdemping (zoals 'air' in een sportschoen) geven vaak verlichting van de klachten. Adviezen wat betreft de belasting en belastbaarheid van de achillespees worden eventueel in overleg met een kinesitherapeut gegeven. Als er sprake is van een bekkenscheefstand wordt er een hakverhoging in de schoen gemaakt. Als daar onvoldoende ruimte voor is, adviseert de podoloog verwijzing naar de orthopedisch schoenmaker.
De ontsteking kan vóórkomen bij de achillespees zelf, of in de slijmbeurs die zit tussen het hielbeen en de pees. ln de acute fase bestaat behandeling uit rust, en eventueel ijs om te koelen en medicijnen. De arts kan ook een hakverhoging voorschrijven. Als de klachten komen door een ziektebeeld, probeert de reumatoloog dit met bijvoorbeeld medicijnen tot rust te krijgen. Bij een complete scheur van de achillespees zal de chirurg de pees hechten. Bij een kleine scheur is behandeling met een tape mogelijk.
Uit: In Beweging 2004-10
Bewerking: Mia, 19 juni 2009