Desserten tegen RA-ontstekingen

Wanneer je reumatoïde artritis hebt, betekent dit niet dat je geen dessert mag eten.
Verwen jezelf met deze lekkernijen die een goede invloed kunnen hebben op een ontsteking, maar vooral ook lekker zijn voor de zoetekauw onder ons.


Zoete lekkernijen hoeven je vijand niet te zijn.
Wanneer je reumatoïde artritis (RA) hebt, is het belangrijk om eetgewoonten erop na te houden met voedingsmiddelen die helpen om ontstekingen te verminderen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als het om desserten gaat.

Er is geen magisch voedsel dat de progressie van de aandoening zal vertragen, maar gezonde keuzes houden jouw lichaam sterker, zodat jij de kans op RA-gerelateerde aandoeningen, zoals hartziekte, kan verminderen.
Bij het kiezen van kleine porties en lage calorie nagerechten kan je de voeding krijgen die je nodig hebt en toch genieten als je een zoetekauw bent”, zegt Scott Zashin, MD reumatoloog in Dallas.

Hierna een paar ideeën voor lekkere desserten die ongetwijfeld zullen smaken.

1. Fruitsla
fruitsaladeFruit bevat verschillende anti-inflammatoire verbindingen. “Maak je eigen fruitsla met een verscheidenheid aan heerlijke verse producten, zoals sinaasappelen en aardbeien”, zegt Lona Sandon, PhD, een assistent-professor in de afdeling klinische voeding aan de Universiteit van Texas Southwestern Medical Center In Dallas. Zij heeft zelf ook reumatoïde artritis.

2. Donkere chocolade
donkere chocoladeDonkere chocolade zorgt voor een lekker dessert. "Het percentage cacao is echter niet een bruikbare standaard," zegt Ruth Frechman, RDN, auteur van The Food Is My Friend Diet.
"De hoeveelheid antioxidanten en anti-inflammatoire eigenschappen hangt af van de verwerking." Frechman zegt bijvoorbeeld dat een donkere chocoladereep die uit 90 procent cacao bestaat geen gezondheidsvoordelen heeft. “Kies in de plaats daarvan voor 100 procent onverwerkte cacao (natuurlijke ongezoete cacao). Nota: Frechman zegt dat ze een theelepel cacaopoeder in haar koffie doet voor een heerlijke mokka latte.

3. Yoghurt met bessen en granola
yoghurt met bessen en granolaDeze lekkernij zit vol eiwitten en antioxidanten”, zegt Dr. Sandon, “en bosbessen zijn een geweldige keuze.”
In een onderzoek van 217 mensen met RA -in februari 2017 in Arthritis Care & Research gepubliceerd- gaven meer dan 10 procent van de respondenten aan dat blauwe bessen de RA-symptomen hadden verbeterd. Koop gewone, magere yoghurt om de hoge suikergehaltes van gearomatiseerde versies te vermijden. Als je geen liefhebber van granola bent, kies dan voor een handvol hartgezonde noten, zoals walnoten, die omega-3 voordelen bieden (voedzame vetten die ontsteking verminderen).

4. Cottage kaas met bessen en kaneel
cottagekaas met bessenNet zoals yoghurtdesserten biedt deze lekkernij een gezonde portie eiwitten dankzij de cottage kaas. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat kaneel kan helpen tegen ontsteking en hoge cholesterol. Een overzicht van studies, gepubliceerd in december 2016 in het Iraanse Journal of Basic Medical Sciences, toonde ook dat kaneel de aanmaak van een bepaalde soort pro-inflammatoire kleine eiwitten -genaamd cytokines- afremt, waarvan uit onderzoek is gebleken dat zij betrokken zijn bij zowel de initiatie en het voortduren van pathologische pijn.

5. Pineapple upside-down cake
pineapple upside-down cake“Ananas is een geweldig anti-inflammatoir gerecht en de pineapple upside-down cake is meestal een middelgrote caloriekeuze, wanneer je het bij een partje van 5 cm houdt”, zegt Frechman.

6. Yoghurt met banaan en curry

“Dit unieke dessert is een zoete lekkernij met een toegevoegde anti-inflammatoire boost dankzij de Indiase curry”, voegt Frechman eraan toe.

 

 

 

7. Cherry cobbler
cherry cobbler“Net zoals ananas zijn kersen zeer goed als anti-inflammatoir fruit bij RA”, zegt Frechman. “Neem een kleine portie van deze lekkernij met sowieso minder korst dan een gewone taart.”

 

LAAT HET SMAKEN!

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: voeding

Bron: Tekst (vrije vertaling) everyday health.com, RA-Friendly Foods: Inflammation-Fighting Desserts

 

Geplaatst op: 
Donderdag, 24 augustus, 2017 - 22:04