Het griepvaccin bij reumatische aandoeningen

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De R komt weer in de maand, de herfst en winter naderen en daarmee staat het griepseizoen voor de deur.

Omdat sommige reumamiddelen de afweer kunnen verminderen is het griepvaccin voor deze groep mensen met ontstekingsreuma, zoals RA, sterk aan te bevelen.

 

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Een niezende of hoestende grieppatiënt verspreidt het griepvirus via hele kleine 'speekseldruppeltjes' in de lucht. Zo kan iemand anders deze besmette druppeltjes inademen waardoor het virus in zijn ademhalingssysteem (neus, keel, longen) terecht komt. Daar vallen ze de beschermende laag slijmvliescellen aan en dringen ze binnen. Het griepvirus gebruikt deze slijmvliescellen om zichzelf razendsnel te vermenigvuldigen. De gebruikte slijmvliescellen sterven af. Hierdoor neemt onze bescherming af en zijn we ook bevattelijk voor andere luchtweginfecties.

Mensen met een verminderde afweer of mensen die afweeronderdrukkende geneesmiddelen gebruiken, zoals RA-patiënten, lopen een groter risico op complicaties door de griep. Zij zijn vatbaarder voor een infectie door een bacterie boven op de schade die het griepvirus al aanricht.

Bij RA-middelen zoals azathioprine (Imuran®), methotrexaat (Ledertrexate®), prednisolon (Medrol®), leflunomide (Arava®)of een 'biological' Enbrel®, Remicade®, Humira®is een griepvaccin vaak aan te raden. Bij gebruik van MabThera® is er mogelijk iets minder bescherming, maar is inenting zeker nuttig.
Mensen die een griepprik krijgen hebben minder kans op een griepinfectie. Als je ondanks de inenting toch griep krijgt, word je daar meestal minder ziek van. Als je koorts hebt moet de inenting even uitgesteld worden. Verkoudheid is echter geen reden om uit te stellen.

Mia, 1 oktober 2008