Kunstboodschap "De oRAnje knoop"


Een hele dikke dank je wel aan Tisse GEUKENS voor deze prachtige eyecatcher.
Op een heel kunstige wijze heeft hij onze oRAnje knoop campagne in een strip verwerkt.
 

 

Tentoonstellingen 2022: 

Voor 2022 hebben we volgende tentoonstellingen gepland dankzij de medewerking van ziekenhuizen en gemeenten:

  • 7 oktober 2022: 19u Dienstencentrum Tessenderlo. Reumatoloog dokter Langenaken en reumaverpleegkundige Thanny Bries zullen het hebben over ‘RA en behandeling". Inschrijven: info@raliga.be
    Zaterdag 8 oktober en zondag 9 oktober vrije toegang tot onze tentoonstelling van 10 tot 18 uur.

     
  • 12 oktober: tentoonstelling ReumaHuis Zaventem voor en na de lezingen in het ReumaCafé. Dit jaar brengt ReumaNet het Belgisch wetenschappelijk reuma onderzoek onder de aandacht: zeven onderzoekers geven tekst en uitleg bij hun werk, in een verstaanbare taal (ReumaHuis, Zaventem) info www.reumanet.be – inschrijven info@reumanet.be
     
  • 13 oktober 2022: 19u Bibliotheek Leuven met Prof Verschueren ‘Nieuwe inzichten in de behandeling van RA’. Inschrijven:  https://leuven.bibliotheek.be/reuma

 

Waarom nu kunst en RA? 

Lees hier het artikel over "Leven met reumatoïde artritis is een kunst". 

 

Ben jij een kunstenaar, groot of klein? Wil jij graag een werk maken voor één van onze tentoonstelling? 

OPEN CALL / KUNSTOPDRACHT  VOOR GOED DOEL EN SENSIBILISERINGSCAMPAGNE

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische aandoening die ongeveer 100 000 Belgen treft. De ziekte uit zich vooral door ontstekingen op de gewrichten, met pijn en stijfheid tot gevolg. Dit leidt bij veel mensen met RA tot functieverlies. Weet dat reumatische aandoeningen vaak onzichtbaar maar altijd aanwezig zijn. Er staat geen leeftijd op RA, ook jongeren en jongvolwassenen kunnen de diagnose krijgen. 

De RA Liga is een Vlaamse vzw voor en door mensen met RA. De vereniging brengt lotgenoten met elkaar in contact en deelt informatie over zowel medische als sociale aspecten van leven met RA. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met zorgverleners, academici, reumatologen en lotgenoten.

RA Liga vzw plant een Vlaamse actie.
Vanaf september 2022 trekt de RA Liga doorheen Vlaanderen met een sensibiliseringscampagne rond RA. In 2022-2023 bundelen we ook onze krachten om meer in te zetten op een vroegtijdige diagnose van RA.

Ons symbool de oRAnje knoop wensen wij d.m.v. kunstwerken door lokale kunstenaars groot en klein in de kijker te zetten.
We betrekken gemeentebesturen, academies , kunstkringen en kunstenaars bij ons project om via deze innovatieve weg een maximaal aantal mensen te kunnen bereiken. 
 
Samen brengen we via kunst RA  onder de aandacht.
Wij schrijven een opdracht uit om een kunstwerk te ontwikkelen, met focus op het RA verhaal. De opdracht bestaat erin dat het kunstwerk uitnodigend, fris en sprankelend oogt.
Ieder kunst- of creatief werk moet het achterliggend verhaal vertellen van de oRAnje knoop.
Deze boodschap wensen we samen met jullie te verspreiden via de gemeenten van jullie academie of kunstkring. 


Volgende linken verduidelijken het concept:

 

Voel jij je vanuit jouw oeuvre aangesproken tot deze “kunstopdracht”?  
Wil jij een verhaal vertellen via jouw werk, doe dan mee met dit onbezoldigd initiatief. Hou er wel rekening mee dat je werk best verplaatsbaar en hanteerbaar is. Het kunstwerk mag uit meerdere onderdelen bestaan en zal op een afgesproken plaats ter beschikking gesteld worden.

Om alles gerealiseerd te krijgen wordt er van de kunstenaars verwacht dat de kunstwerken beschikbaar zijn vanaf 30 augustus 2022. Wij opteren ervoor om de tentoonstellingen te laten doorgaan tussen 5 september en 30 oktober 2022 en dezelfde periode in 2023.

Meer info: info@raliga.be .

RA Liga vzw