Nieuw vanaf 1 januari 2008 voor o.a. chronisch zieken

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Vanaf 1 januari 2008 zijn weer heel wat nieuwe maatregelen van kracht. We zetten even op een rijtje wat voor chronische zieken belangrijk is.

  • In januari worden de sociale uitkeringen met 2 procent verhoogd. Dat is het gevolg van de overschrijding van de spilindex in december, die afhankelijk is van de inflatie. In februari stijgen ook de wedden van de ambtenaren. Werknemers in de privésector kunnen echter niet rekenen op een automatische loonindexering, want die wordt per sector vastgesteld. Het Federaal Planbureau verwacht dat de spilindex in oktober 2008 nog eens zal worden overschreden als gevolg van de sterke prijsstijgingen. 
  • Een doktersbezoek wordt duurder vanaf 1 januari 2008. De meeste erelonen van artsen stijgen lichtjes, maar de terugbetaling door het ziekenfonds gaat evenredig omhoog. Gewone consultaties kosten vanaf 1 januari 21,5 euro. Huisartsen die avondraadplegingen houden en dat melden aan de lokale wachtdiensten, mogen vanaf juli 2008 na 18 uur 2 euro extra aanrekenen. Patiënten die hun medisch dossier bij die huisarts hebben, krijgen die 2 euro wel terugbetaald. 
  • Ook zullen de Belgische radiologen vanaf januari de kosten van bepaalde CT-scans tijdelijk doorrekenen aan de patiënt. Voor drie specifieke CT-scans zal de patiënt vanaf januari 41,38 euro uit eigen zak moeten betalen. Voor een fluoro-CT voor chronische pijnbehandelingen, zullen de radiologen tussen 40 en 240 euro aanrekenen, afhankelijk van de ingreep. 
  • Vanaf 2008 dekt de verplichte ziekteverzekering voor zelfstandigen ook zogenaamde kleine gezondheidsrisico's. De ziekteverzekering dekte tot nu de kleine risico's van werknemers, maar niet die van zelfstandigen. Alle zelfstandigen zullen nu volwaardig in aanmerking komen een voordelige regeling voor wezen, invaliden en weduwen en voor de regeling van de maximumfactuur voor alle gezondheidszorgen.
  • De Lijn geeft senioren en andersvaliden een nieuw gratis abonnement 
    Vanaf januari 2008 krijgen 1,3 miljoen 65-plussers en personen met een handicap een nieuw gratis abonnement van De Lijn. Het wordt een vervoersbewijs met ingebouwde chip. In afwachting van de terbeschikkingstelling ervan moeten de senioren en andersvaliden hun abonnement vanaf 1 januari niet meer registreren. De overstap naar een kaart zonder magneetstrip biedt volgens De Lijn tal van voordelen. Minder ontwaardingen houdt een minder verloop in de bus mee. Senioren en andersvaliden komen nu ook op gelijke voet met de andere abonnees. Die moeten hun abonnement immers ook niet registreren. Verder zullen abonnementen zonder magneetstrip langer meegaan. Tot slot bespaart De Lijn ongeveer 24.000 € doordat de nieuwe abonnementen geen magneetstrip hebben. In 2010 zal De Lijn een nieuw registratiesysteem met een contactloze kaart in gebruik nemen. Deze kaart zal bij alle openbare vervoersmaatschappijen in België kunnen worden gebruikt. 
  • Voorrang voor bepaalde zitplaatsen 
    De NMBS wil de trein ook voor reizigers met beperkte mobiliteit als een aantrekkelijk vervoermiddel promoten. Onder meer voor mensen die moeilijk lang rechtop kunnen staan, en dit kunnen aantonen met een medisch attest, zijn er bepaalde afspraken gemaakt. Zo bestaat er de 'Voorrangskaart Zitplaats'. Deze kaart is niet enkel voor personen met een handicap maar bijvoorbeeld ook voor senioren of mensen die tijdelijk minder mobiel zijn. Met deze kaart heb je het recht om zowel in 1ste als 2de klas (afhankelijk van wat op je vervoerbewijs staat) bij voorkeur een zitplaats in te nemen die is aangeduid met het speciale kenteken van "personen met een handicap en oorlogsinvaliden". Op de kaart staat vermeld hoe lang ze geldig is, afhankelijk van het medisch attest. Je kan deze kaart aanvragen op het onderstaand adres of in een station naar keuze. Bij die aanvraag voeg je dan een doktersattest dat aangeeft dat je fysiek niet in staat bent om langdurig rechtop te blijven staan, welke de medische oorzaken hiervan zijn en voor hoe lang deze kaart wordt aangevraagd (maximum 5 jaar). NMBS
    Directie Reizigers Nationaal
    Bureau B-RN.051 sectie 13/5
    Hallepoortlaan 40
    1060 Brussel

Uit: www.Knack.bewww.DeMorgen.be - www.Metrotime.be

Bewerking: Mia