O en T-spelletjes

O en T-spelletjes

BEWEGINGSTECHNIEKEN VOOR EEN GEZOND EVENWICHT

Wanneer mensen spelen kunnen ze de productie van het stresshormoon cortisol door de bijnier afremmen.

De productie van cortisol door de bijnier onderhoudt stress. Wanneer de productie van cortisol wordt afgeremd  kan de bijnier oestrogeen en testosterone maken. Zowel mannen als vrouwen maken deze beide  hormonen aan. Het type ‘spel’, dat wordt gespeeld, bepaalt mee of zowel mannen als vrouwen eerder  testosterone of oestrogeen gaan aanmaken. O(oestrogeen) spelletjes zorgen voor meer oestrogeen en  dus meer vrouwelijke trekken. T(testosterone) spelletjes zorgen voor meer mannelijke trekken.

O en T-spelletjes

De spelletjes tussen mensen met meer oestrogeen (vrouwen) en met meer testosterone (mannen) gaan  mee bepalen welke hormonen die mensen meer gaan aanmaken.
Mensen zijn gezonder wanneer ze als aantrekkelijker worden ervaren.
Aantrekkelijkheid gaat samen met:

  • meer lichaamssymmetrie
  • een meer uitgesproken geslachtsdimorphisme (uitgesproken vrouwelijke vrouwen en mannelijke mannen)

Het type spel dat mensen vaak kiezen zal mee een rol spelen in het geslachtsdimorphisme van mensen en dus op hun aantrekkelijkheid en hun gezondheid. Dit is erg belangrijk in een samenleving waarin dit geslachtsdimorphisme afneemt en vrouwen zich meer en meer aan een mannelijk rollenpatroon gaan aanpassen.

Dit geslachtsdimorphisme is ook zeer belangrijk in de opbouw van een kwalitatieve echtelijke relatie en de opbouw van een warm nest, waarin kinderen en op termijn kleinkinderen kunnen openbloeien.

Belangrijk in de ontwikkeling van een goede (vriendschaps)relatie is dat de veerkracht van de vrienden (vriendinnen) dankzij deze relatie toeneemt. Dit gebeurt in cycli waarin periodes van meer ‘ik’-bevestigend spel wordt afgewisseld met het lossen van ‘ik’ aspecten om het ‘wij’ aspect te voeden. Dankzij de zo behouden jeugdigheid ontwikkelen vrienden ‘relationele energie’. Relationele energie stelt mensen in staat om anderen te motiveren en om hen levenskracht te schenken.

De ontwikkeling van een liefdevolle band vanuit het perspectief van het lichaam, bestaat uit:

  • Het samen delen van positieve emoties en jeugdig gedrag (zingen, springen, juichen…) in het Engels ‘cooperative silliness’.
  • Synchroniciteit tussen emoties en gedrag (stem, bewegingen, levensritmes).
  • Het bewust willen bijdragen tot het welzijn van de ander.

In een partnerrelatie spelen ook verschillende hersensystemen een rol in het ontwikkelen en onderhouden van ‘liefde’.

  • Testosterone: zin in seks.
  • Oestrogeen: zin in sensualiteit.
  • Verbinding en vertrouwen: oxytocine en endorfine.
  • Thuis (of het verdedigen van territorium): vasopressine.
  • Beloning: dopamine (romantische liefde, verliefdheid, beloning door de effecten van testosterone en oestrogeen).

O en T-spelletjesIn onze samenleving waarin zowel voor mannen als voor vrouwen de nadruk wordt gelegd op t-spelletjes zullen vrouwen aan vrouwelijke trekken inboeten. Hierdoor kan een aanvankelijk succesvolle partner­re­la­tie verzuren. Jonge partners gaan aanvankelijk een grote seksdrive vertonen en hebben op dat moment een synchroon libido. Naarmate de vrouwelijke partner veel t-spelletjes blijft spelen, verliest ze jeugdige frisheid, sensualiteit, libido en geslachtsdimorphisme (door een gebrek aan o-spelletjes). Op termijn verliezen steeds meer mensen (zowel mannen als vrouwen) hierdoor een warme thuis waar ze hun batterijen kunnen opladen. Hun recuperatievermogen en stressbestendigheid daalt.

In de preventie van ziekten die door chronische stress worden veroorzaakt, zoals burnout, fibromyalgie en depressie, is het dus niet enkel belangrijk om mensen meer te doen spelen maar om een overwicht aan ‘t’-vormen van spel om te buigen naar een overwicht aan ‘o’-vormen van spel, zowel thuis als op het werk.

De basis voor een goed libido is dat de testosterone stijging van de mannelijke partner de sensualiteit van de vrouwelijke partner voedt en omgekeerd.
Door het balanceren van spelgedrag kan oxytocine de aanmaak van cortisol afremmen. Oxytocine brengt spanning in het spel, terwijl endorfine zorgt voor pijnstilling en rust. Op deze manier zorgt een gezond libido voor heling van tijdens het spel opgedane wonden van lichamelijke, psychologische en sociale aard.

O en T-spelletjes. Deel dit artikel met je vrienden op FacebookDr. Herlinde Wynants


Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwLike Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw lid worden word vrijwilliger bij RA Liga vzwword onze sponsor ReumaLied met beelden ReumaLied met tekst

 

Geplaatst op: 
Maandag, 12 februari, 2018 - 19:42