Prime Rose

Geplaatst op: 
Dinsdag, 15 januari, 2019 - 17:21

Onze nieuwsbrief gaat er prat op bij elke seizoenswisseling of erkende feestdag een gepast tekstje mee te sturen.
Valentijnsdag is zo een gelegenheid, want het is de dag waarop we onze geliefden extra aandacht geven. Ik heb al in vorige teksten rond 14 februari mijn grote liefdes bezongen.

Prime RoseWe hebben het altijd over ‘the love of my life’ als we aan Valentijnsdag denken maar ook de liefde voor je trouwe metgezel, de hond, de kat, het konijntje … is het bezingen waard. Dat is de reden, waarom ik mijn tekstje voorzie van de titel ‘Prime Rose’. Want dit was de naam van één van mijn geweldige honden.

Zo af en toe krijg ik de reactie: “ach Nelly het is toch maar een hond”.
Ik heb het moeilijk met deze uitspraak want voor mij is het niet … ‘maar een hond’.

  • Mijn trotse momenten waren met … maar een hond
  • Mijn droevigste momenten kwamen door … maar een hond.
  • In de donkere dagen was het de tedere aanraking van … maar een hond.
  • Pure vriendschap, vertrouwen en geluk werd mij gegeven door … maar een hond.
  • De dagelijkse zorgen werden vergemakkelijkt door …  maar een hond.

De manier waarop een mens kan profiteren van de aanwezigheid van een dier is afhankelijk van de manier waarop hij het dier ervaart. Een invloed die voelbaar kan zijn op sociaal, affectief, emotioneel, psychologisch en zelfs lichamelijk vlak.

Gezondheid is veel meer dan de afwezigheid van ziekte. Gezondheid is ook een emotioneel en geestelijk welzijn. Welnu, het is al lang geen geheim meer dat het dier een beslissende, actieve rol kan spelen in de levenskwaliteit van ieder van ons.
Van kinderen tot bejaarden, van gezonden en zieken, van validen en minder­validen, thuis of in een instelling….

De dag van vandaag zijn we getuige van baanbrekende, hoewel nog bescheiden projecten om dieren in te zetten ter verbetering van de levenskwaliteit van de mens.
Hoe dan ook, geselecteerde en speciaal daartoe opgeleide dieren doen langzaam maar zeker hun intrede in opvangtehuizen en ver­zor­gings­in­stel­lingen. Daar wordt hun rol van bemiddelaar, van katalysator, van ‘co-therapeut’ … in ruime mate benut. Uit verschillende projecten blijkt dat de aanwezigheid van een dier, mits bepaalde voorwaarden, een meerwaarde betekent in het werk van de gezondheidssector.

Maar vooral in de huiselijke interactie tussen de mens en het dier merkt men een directe invloed op de psychische en fysieke gezondheid van de eigenaars.
Na mijn diagnose van RA had ik het heel moeilijk maar mijn honden hebben mij emotioneel ondersteund. Op zeker ogenblik moest ik 4 maanden platte rust nemen na een rugoperatie. In die periode heb ik ervaren dat mijn honden een stimulans waren om mijn helingsproces te versnellen. Door gewoon aanwezig te zijn en mij al hun liefde te geven, hebben zij mij veel sneller op de been gekregen.

Prime RoseHier in deze harde wereld, vol ellende en verdriet,
ben ik vaak onzeker en vertrouw ik de mensen niet.

Alles kan ik jou vertellen, want jij vertelt niets door
mijn hoofd tegen je snoetje, mijn mond tegen je oor.

Je luistert naar mijn verhaal van pijn en verdriet
je blijft geduldig zitten en tegenspreken doe je niet.

Niemand kan me begrijpen zoals jij dat doet,
door naar mij te kijken, lijkt alles weer goed.

En dan ween ik tranen, want bij jou ben ik niet bang
je neusje snuffelt aan mijn oor, je tongetje likt mijn wang

Jij bent iemand die heel veel liefde verdient,
je bent mijn maatje, je bent mijn beste vriend.

Voor veel liefhebbende eigenaars zijn onze dieren belangrijk in ons leven. Waarom we van dieren houden en de reden waarom we een dier in huis nemen is voor iedereen verschillend. Maar de meeste baasjes zullen zich vroeg of laat gaan hechten aan hun dieren. Deze band kan in sommige gevallen heel sterk worden. Voor sommige mensen is een viervoetig ‘maatje’ zelfs het belangrijkste in hun leven. Een gezelschapsdier is een deel van het gezin, een goede vriend of zelfs een hulpverlener die altijd voor je klaarstaat.

Ik heb in mijn leven verschillende honden gehad .Stuk voor stuk geweldige familiehonden. De ene luisterde al wat beter dan de andere. De ene begeleidde de ganse jeugd van mijn kinderen en de anderen waren belangrijk in het leven van mijn kleinkinderen. Twee van mijn honden hebben een belangrijke rol gespeeld in het leven van verschillende psychisch zwaar gekwetste kinderen. Dus laat deze ‘grote liefdes’ nu dit jaar ‘mijn valentijntjes’ zijn.

Prime Rose
En dan lig je nog heel even in mijn armen,
je kijkt me een laatste keer aan,

ik voel je zachte adem stokken,
nog even en je zal voor eeuwig slapen gaan.

Mijn hart heeft woorden tegen je gesproken, die mijn lippen tegen geen mens hebben gezegd.

Zo’n vriendschap is een wonder om te beleven,
de onvoorwaardelijke schoonheid van een dier in je leven.

Mijn lippen spreken geen woorden, de tranen drogen in mijn mond,
jij was mijn lieve vriend, mijn maatje, mijn trouwe hond.

Nelly Creten